Analize

Recesija ugasila 59.000 radnih mjesta

Recesija ugasila 59.000 radnih mjesta
Recesija ugasila 59.000 radnih mjesta

BANJALUKA, SARAJEVO - Broj zaposlenih u BiH, od 2008. godine, kada je zvanično počela svjetska ekonomska kriza, do danas, smanjen je za oko 59.000.

Prema informacijama Agencije za statistiku BiH, u ovoj državi u januaru, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, radilo je oko 692.000 ljudi, a šest godina ranije bila ih je zaposlena oko 751.000.

Sindikalne vođe smatraju da ove brojke, koje dokazuju gašenje radnih mjesta u BiH, kao i brojevi o trenutnoj i ranijoj nezaposlenosti, i te kako ukazuju na negativne uticaje krize koja već godinama potresa cijeli svijet.

"Može povećan broj nezaposlenih sigurno biti povezan sa recesijom, jer i dosta poslodavaca tvrdi da imaju mnogo problema sa tržištem otkad je ta kriza nastupila", naglašava Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Prema njegovim riječima, kriza je i te kako još prisutna, o čemu svjedoči veliki broj ljudi na biroima.

"Mi smo, po broju nezaposlenih, među rekorderima, kako u Evropi, tako i svijetu. Ali nisu vlade te koje treba da zapošljavaju radnike, već poslodavci. Vlade treba da stvore uslove da poslodavci mogu da zapošljavaju. Suštinski problem je u tome što nemamo ekonomske politike na nivou države", ocijenio je Bajramović.

Poslodavci, takođe, ističu da smanjenje broja zaposlenih u BiH u posljednjih šest godina može biti povezano sa recesijom.

"Recesija je uticala na smanjenje potrošnje, što je imalo uticaj i na one koji se bave proizvodnjom. Dakle, pao je nivo potrošnje pa uz to i nivo proizvodnje. Samim tim je bilo neophodno i smanjenje troškova u proizvodnji. Jedan od vidova da ti troškovi budu smanjeni je i smanjenje broja zaposlenih, odnosno otpuštanje radnika", pojašnjava Alija Remzo - Bakšić, direktor Asocijacije poslodavaca BiH.

Kako među sindikalcima i poslodavcima, tako i među nezaposlenima vlada pesimizam, jer dani prolaze, a posla, a samim tim ni novca, nema ni na vidiku.

"Jako je teško biti nezaposlen u BiH, jer nemate naknade sa biroa, niti onaj ko traži posao može da zatraži socijalnu pomoć, pošto nema dovoljno godina. Mi smo pokrenuli inicijativu da ako je oboje supružnika duže na birou, bar ima socijalnu naknadu dok se od njih neko ne zaposli", kaže Hasan Sejdić, koordinator u Udruženju nezaposlenih u BiH.

Inače, po informacijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u januaru, posljednjem mjesecu za koji postoje podaci, posao je u BiH tražilo oko 557.300 osoba, a tačno šest godina ranije na evidenciji biroa bilo je 516.700 ljudi.

U istom tom periodu, zbog recesije, u svijetu je bez posla ostalo 50 miliona ljudi. O uticajima krize koja "trese" svijet, svjedoči i podatak iz Grčke, gdje je u prošloj godini bez posla bilo 59 odsto mladih.

U Španiji je, na primjer, u januaru stopa nezaposlenosti iznosila 54,6 odsto, a u Italiji 42,4 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije