Analize

Registrovana 872 poslovna subjekta

Registrovana 872 poslovna subjekta
Registrovana 872 poslovna subjekta

BANJALUKA - Jednošalterski način registracije preduzeća do kraja prošle godine iskoristila su 872 poslovna subjekta, a najčešći oblik organizovanja su društva sa ograničenom odgovornošću - 774, podaci su Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/.

Ovaj način registracije uveden je u decembru 2013, a u poređenju sa ranijim periodom evidentirano je povećanje registracije od oko 24 odsto.

Direktor APIF-a Jelena Ćetković izjavila je da su prednosti uvođenja jednošalterskog sistema, prije svega, brža registracija i podnošenje jednog zahtjeva, odnosno prijave, na jednom mjestu.

Ona je podsjetila da je procedura donošenja rješenja skraćena na tri radna dana, te da APIF vrši dodjeljivanje matičnog broja, što je ranije radio Republički zavod za statistiku, te podnosi Poreskoj upravi zahtjev za dodjeljivanje JIB-a.

Izmjenama Zakona o privrednim društvima, minimalni osnivački kapital iznosi jednu marku kod jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću.

"U tom slučaju vrši se samo notarska ovjera potpisa na odluci o osnivanju i plaća se taksa APIF-u od 35 KM, koja je jedinstvena bez obzira na vrstu i broj promjena koje stranka prijavljuje sudu. Ako se tome doda cijena ostalih obaveznih ovjera /lična karta, potpis na OP obrascu/ i taksa 'Službenom glasniku Republike Srpske' za objavljivanje rješenja, ukupni troškovi iznose 70 KM", navela je Ćetkovićeva.

Kod društava sa ograničenom odgovornošću sa više osnivača i ostalih oblika privrednih društava potrebna je notarska obrada osnivačkog akta, gdje se cijena kreće u zavisnosti od visine osnivačkog kapitala, a najniže 250 KM.

"Ranije su cijene notarskih usluga bile veće, plaćala se taksa za osnivanje sudu od 800 KM, a minimalni osnivački kapital je iznosio 2.000 KM, tako da su troškovi osnivanja iznosili najmanje 3.500 KM", podsjetila je Ćetkovićeva.

Ona je najavila da bi u narednom periodu trebao da počne sa radom Jedinstveni informacioni sistem za registraciju poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, kao dio projekta u kojem učestvuju APIF, Vlada Republike Srpske i privredni sudovi.

"Tada će se svi procesi registracije, osnivanje i sve promjene vršiti kroz ovaj jedinstveni sistem, elektronskim putem i time će se još više unaprijediti postupak registracije. U dogledno vrijeme, kada se uspostavi i elektronsko potpisivanje rješenja, postupak registracije biće u potpunosti pojednostavljen i modernizovan", naglasila je Ćetkovićeva.

Osim Registra poslovnih subjekata, APIF vodi i Registar finansijskih izvještaja, Registar javnih preduzeća, Registar poljoprivrednih gazdinstava, Registar stare devizne štednje i Jedinstveni registar računa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije