Analize

Rezultati kompanije Najki bolji od očekivanih

Rezultati kompanije Najki bolji od očekivanih
Rezultati kompanije Najki bolji od očekivanih

VAŠINGTON - Američki proizvođač sportske opreme Najki (Nike) ostvario je bolji kvartalni rezultat od očekivanog, usljed rasta tražnje za njegovim artiklima na dva glavna tržišta kompanije, u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Evropi, poslije intenzivne marketinške kampanje povodom Svjetskog fudbalskog kupa u Brazilu.

Kako je saopšteno iz te kompanije, neto profit u četvrtom kvartalu fiskalne godine, završenom 31. maja, dostigao je iznos od 698 miliona dolara, ili 78 centi po akciji, dok je u istom periodu prošle godine vredio 690 miliona dolara. 

Prihodi od prodaje u posmatranom kvartalu iznosili su 7,43 milijarde dolara, uz rast od 13 odsto na godišnjem nivou, prenio je Rojters. 

Analitičari su u prosjeku predviđali 75 centi neto profita po akciji i 7,34 milijarde dolara prihoda.

U saopštenju se dodaje da je kompanija na domaćem tržištu pretrpjela ozbiljan pritisak od glavnog konkurenta, njemačke kompanije Adidas. Prema podacima Evromonitora, Najki je prošle godine u Zapadnoj Evropi imao tržišni udio od 12 odsto, dok je učešće Adidasa bilo 12,6 odsto, poslije 13,2 u 2012. godini. 

Narudžbe sportske odeće i obuće marke "najki" za isporuku u periodu juni-novembar 2014. povećane su 12 odsto globalno i 25 odsto u Zapadnoj Evropi u toku posmatranog kvartala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije