Analize

Rusi smanjili kupovinu

Rusi smanjili kupovinu
Rusi smanjili kupovinu

MOSKVA - Oštar rast cijena primorao je skoro polovinu Rusa (44 odsto) da u prva tri mjeseca ove godne smanji obim kupovine hrane i robe široke potrošnje za oko 24 odsto.

Kako je pokazalo istraživanje međunarodne analitičke kompanije "Nilzen" (Nielsen) sprovedeno u prvom tromjesečju 2015. godine, rast cijena uočili su gotovo svi ispitanici, njih 99 odsto. Pri tome je 77 odsto anketiranih navelo da su cijene u prvom kvartalu ove godine porasle za trećinu u odnosu na decembar prošle godine. 

Ispitanici su se žalili najviše na značajan rast cijene sira, voća i povrća, mesa, živine i mesnih prozvoda, prenio je Tas.

Zbog rasta cijena građani Rusije najčešće odustaju od kupovine čipseva i drugih grickalica (48 ispitanika), čokolada, voćnih sokova, voća i povrća, mesnih prozvoda (45 odsto), mliječnih prožvoda  (37 odsto), skupog alkohola  (28 odsto). 

Od neprehrambenih prozvoda, manje se kupuju proizvodi za čišćenje kuće i sredstva za pranje odeće.

Kupci postaju sve štedljiviji, sve brižljivije traže načine da uštede i sve pažljivije gledaju cijene. Dok su 2009. godine Rusi već u drugom kvartalu počeli da se oporavljaju od krize, u sadašnjoj situaciji uočava se pogoršanje svih pokazatelje već šest meseci, od avgusta 2014. godine, ukazuje komercijalni direktor kompanije "Nilzen Rusija", Ilona Lep, čije reči se citiraju u saopštenju kompanije.

Studija pokazuje da se prebacivanje potrošača na jeftinije brendove javlja "u veoma uzdržanoj formi". Mnogi i dalje kupuju poznate brendove, a među proizvodima koje je najveći broj ispitanika zamijenio jeftinijim, vode sirevi, bombone, smrznuti proizvodi i voćni sokovi. 

Kada je riječ o formatima prodavnica, korist imaju samo prodavnice sa niskim cijenama - diskonti, navodi se u studiji. To je jedini format trgovinskih lanaca koji bilježi porast kupaca.

Trenutno zabrinutost zbog nestabilnosti deviznih kurseva jenjava, navodi Nilzen. Tako je u martu redovno pratilo situaciju na deviznom tržištu 36 odsto ispitanika, u odnosu na 49 odsto u decembru 2014.godine. 

Što se tiče posljedica pada kursa rublje, anketirani najčešće navode pad  životnog standarda (44 odsto). Pri tome je 40 odsto ispitanih građana sigurno da posljedice negativnog trenda neće moći da se poprave u skorije vrijeme.

Rusi su sve manje zabrinuti i zbog prehrambenog embarga, pokazalo je istraživanje. U martu je zabrinutost zbog embarga izrazilo 23 odsto, dok je u decembru to bilo 33 odsto građana.

Istraživanje je obavljeno u više od 20 najvećih ruskih gradova, a učestvovalo je 1.080 ljudi izabranih na osnovu starosta i pola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije