Analize

Rusija i Kina planiraju "napad" na finansijskom frontu

Rusija i Kina planiraju "napad" na finansijskom frontu
Rusija i Kina planiraju "napad" na finansijskom frontu

MOSKVA - Rusija i Kina spremaju najjače oružje protiv Zapada, koje se može pokazati ubojitijim od raketa ili špijunskih satelita - radi se o stvaranju nove agencije za procjenu rejtinga, razvojne banke i platnog sistema, upozorava list "Velt".

Peking i Moskva su odlučili da "napadnu" Zapad na svim finansijskim frontovima i planiraju zajedničku agenciju za procjenu rejtinga, nacionalne platne sisteme, destabilizaciju dolara, novu razvojnu banku...

Agencija za procjenu rejtinga, kako naglašavaju iz Moskve i Pekinga, biće "van politike".

Na taj način oni planiraju da uzdrmaju "trojku" najvećih američkih agencija, koje danas dominiraju na finansijskom tržištu: "Standard-Purs" /Standard & Poor's/, "Mudis" /Moody's/ i "Fič" /Fitch/.

Prve dvije agencije smanjile su kreditni rejting Rusije zbog Krima, a treća je zaprijetila da će to isto uraditi.

Rusko ministarstvo finansija za sada nije objavilo detalje o rokovima i uslovima stvaranja agencije, piše "Fajnenšel tajms", ali oni koji su upoznati o projektu tvrde da će u tome učestvovati kineska agencija za procjenu rejtinga "Dagong" i izvjesna ruska državna organizacija.

"U početku, agencija će se baviti procjenom investicionih projekata u oblasti rusko-kineske saradnje, uz učešće nekih azijskih zemalja", naglasio je ministar finansija Rusije Anton Siluanov.

Grupa velikih zemalja u razvoju BRIKS, u koju ulaze Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, odavno razmatra plan za osnivanje vlastite agencije za procjenu rejtinga.

Ove zemlje su nezadovoljne djelovanjem američkih agencija ta procjenu finansijske solventnosti i smatraju da one nisu u stanju da daju poštenu ocjenu ekonomija zemalja u razvoju.

Da mjeseca poslije pripajanja Krima Rusiji američke agencije su smanjile dugoročni kreditni rejting Rusije do "negativnog“, a Moskva je taj potez ocijenila kao politički motivisan.

Kina je uvijek bila nezadovoljna radom zapadnih agencija za procjenu rejtinga i već je stvorila vlasititu. Ona se u radu u većoj mjeri fokusira na osnovne pokazatelje, na primjer na faktor duga.

Taj pokazatelj je kod Rusije i Kine mnogo bolji nego kod SAD. Međutim, SAD imaju besprijekornu kreditnu istoriju i svakog trenutka mogu da odštampaju dolare za izmirenje svojih dugova.

Istovremeno, nova razvojna banka treba da bude konkurencija Međunarodnom monetarnom fondu.

Kina i Rusija planiraju da uzdrmaju i dominaciju dolara; u Evroazijskom savezu glavna valuta može da bude rublja, a Kina planira aktivno korištenje juana u spoljnoj trgovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije