Analize

SAD koriste hranu i naftu za kontrolu populacija drugih država

SAD koriste hranu i naftu za kontrolu populacija drugih država
SAD koriste hranu i naftu za kontrolu populacija drugih država

VAŠINGTON - SAD koriste hranu i naftu za kontrolu populacija i drugih država - tvrdi jedan broj međunarodnih organizacija i medija.

Još 2000. godine američki Kongres usvojio je zakon koji predviđa da američke humanitarne agencije koje rade u inostranstvu u svojim programima pružanja pomoći u hrani stranim zemljama uključe genetski modifikovane proizvode /GMO/.

SAD su iskoristile programe USAID-a za prevazilaženje gladi da bi progurale GMO-kukuruz u Južnu Afriku.

Afričke zemlje bile su suočene sa izborom - ili da prihvate GMO ili da puste da veliki broj stanovništva umre od gladi.

Neke zemlje, kao što su Mozambik i Zimbabve, odbile su GMO-kukuruz zbog ekoloških rizika, ali su bile primorane da prihvate GMO-brašno. Samo je Zambija kategorički odbila sve varijante GMO.

Tokom 2003. godine Međunarodna organizacija "Prijatelji Zemlje" saopštila je da je postojala realna alternativa za GMO, ali da afričke zemlje nisu imale mogućnosti da je dobiju.

Pomoć u hrani SAD često koriste kao marketinško sredstvo za osvajanje novih tržišta. Korist od trenutnog sistema pomoći u hrani uglavnom imaju velike poljoprivredne kompanije - tvrdi ta organizacija.

"Oslobođenje" Iraka, koje su provele koalicione snage 2003. godine, predvođene NATO-om, dovelo je do "oslobođenja" zemlje od tradicionalnih vrsta sjemena.

USAID se odmah pojavio organizujući demonstraciju "visokorodnih sorti sjemena" žitarica, uključujući pšenicu, ječam, grašak i sočivo.

Da bi olakšalo uvođenje patentiranih GMO-sjemena stranih poljoprivrednih giganata, iračko Ministarstvo poljoprivrede dalo im je subvencije.

Kada su poljoprivrednici počeli da ih koriste, bili su primorani da svake godine kupuju nova sjemena, postajući time zavisni od stranih multinacionalnih proizvođača.

Sa sjemenom su stigle i nove hemikalije: pesticidi, herbicidi, fungicidi - koje su Iračanima prodavale kompanije kao što su "Monsanto".

U Indiji je došlo do pravog "GMO-genocida". Bježeći od užasnog siromaštva nakon nezavisnosti, indijska vlada je dozvolila američkim biotehnološkim gigantima da u zemlji prodaju nove varijacije sjemena.

Milionima indijskih farmera obećani su veliki urod i prihod ako pređu od tradicionalnog vođenja domaćinstva na uzgoj GMO sjemena.

Klasični primjer zavisnosti od stanja GMO sjemena je Argentina. Pod ugovorom sa kompanijom " Monsanto" koja ima patente na GMO soje argentinski farmeri nisu mogli da napuste to sjeme prošle godine za nove usjeve - navode argentinski mediji.

Sada poljoprivrednici u Argentini svake godine moraju da kupe novo GMO sjeme i plaćaju tantijeme kompaniji.

Čuveni američki državni sekretar i političar Henri Kisindžer jednom je rekao: "Kontrolišući naftu - kontrolišete države. Kontrolišući hranu - kontrolišete stanovništvo".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije