Analize

Samo na pšenici izgubili 30 miliona KM

Samo na pšenici izgubili 30 miliona KM
Samo na pšenici izgubili 30 miliona KM

BANJALUKA, SARAJEVO - Ukupna proizvodnja pšenice u BiH je lani u odnosu na 2013. bila "mršavija" za čak 35,9 odsto, a gubitak koji su poljoprivrednici imali, prema grubim procjenama, "težak" je vrtoglavih 30 miliona KM.

Rod pšenice umanjen je za čitavu tonu po hektaru, jer je u 2014. godini prosječan prinos bio 2,9 tona/ha u odnosu na 2013. kada je on bio 3,9 tona/ha, zvanični su podaci Agencije za statistiku BiH.

Naime, tokom prošle godine požnjeveno je 170.055 tona ove žitarice, a godinu ranije 265.152, iz čega se vidi minus od 95.097, a prema računici poljoprivrednih proizvođača, po toni su, sa podsticajima, mogli da dobiju 320 maraka, tako da konačan gubitak premašuje 30 miliona KM.

I to nije sva nedaća koju su zemljoradnici imali prošle godine, koju su obilježile katastrofalne poplave u proljeće, a potom i ljeto koje je zbog kiše više ličilo na jesen.

Tako je, prema podacima Agencije za statistiku BiH, proizvodnja ječma manja za 31,3, graha za 25,4, bijelog luka za 23,1, a paprike za čak 47,7 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao nam je da je prošla godina bila izuzetno teška za poljoprivredu, što se posebno odrazilo na kvalitet pšenice.

"Prošle godine 95 odsto od ukupnog prinosa ove žitarice završilo je kao stočna hrana, ogromne površine stradale su u poplavama te nisu bile ni požnjevene", naglašava Marinković.

Dodaje i da se ove godine očekuje direktan pad proizvodnje pšenice zbog nepovoljnih uslova sjetve, usljed obilnih padavina i nemogućnosti adekvatne pripreme zemljišta.

Prema procjenama Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ove godine pod pšenicom će biti zasijano oko 27.000 do 30.000 hektara oranice, a dio poljoprivrednika odlučiće se da na proljeće zasije druge žitarice, najviše zob i soju, kako bi kompenzovali gubitke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije