Analize

"Sankcije Rusiji vratiće se EU kao bumerang"

 "Sankcije Rusiji vratiće se EU kao bumerang"
"Sankcije Rusiji vratiće se EU kao bumerang"

PARIZ - Moguće ekonomske sankcije protiv Rusije biće ograničene, jer će, ako budu uvedene, kao bumerang udariti po Evropskoj iniji, smatra šef francuske Societe Generale Banke u Parizu Frederik Oudea.

-Lično mislim da će te sankcije biti ograničenog karaktera. Treba imati na umu da će, u slučaju da budu uvedene, Evropa u izvjesnom smislu izgubiti isto toliko koliko i Rusija - rekao je Oudea za tv kanal BFM biznis.

Kako je prenijela agencija RIA Novosti, Oudea je istakao da veze između Rusije i Evrope imaju ogroman značaj, posebno sa stanovišta energetike.

Osim toga, dodao je, rusko tržište je veliko i važno za evropske kompanije i zato će Rusija ostati za Evropu jedan od ključnih elemenata razvoja.

-Mislim da će do uvođenja ozbiljnih sankcija biti učinjeno sve kako bi se pokušalo da se nađe diplomatsko rješenje. Moje strateško viđenje sugeriše da će u dugoročnoj perspektivi veze između Evrope i Rusije jačati - naveo je prvi čovjek Societe Generalea.

Sankcije protiv Rusije čitav niz evropskih zvaničnika i preduzetnika smatra nepoželjnim, a u Moskvi kažu da će šteta od njih biti uzajamna pošto u savremenom svijetu svi jedni od drugih zavise, podsjeća ruska agencija.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog razilaženja u stavovima oko Ukrajine, gdje je 22. februara vrhovna Rada (skupština) opozvala s vlasti predsjednika Viktora Janukoviča, promijenila ustav, za vršioca dužnost predsjednika države i predsjednika parlamenta postavila Aleksandra Turčinova i raspisala predsjedničke izbore za 25. maj.

Moskva smatra da odluke ukrajinske Rade imaju sumnjivu legitimnost. Krim nije priznao sadašnju vlast u Kijevu i raspisao je za 16. mart referendum o ulasku u sastav Rusije.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Evropske unije Rusiji, koje podrazumijevaju zabranu izdavanja viza, zamrzavanje imovine i otkazivanje samita Rusija-EU.

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer je rekao da bi zemlje EU već 17. marta mogle uvesti sankcije protiv Rusije, ako zvanična Moskva ne promijeni svoj stav o situaciji u Ukrajini, prenosi Blic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije