Analize

Skupocjeni satovi pod lupom carinika

Skupocjeni satovi  pod lupom carinika
Skupocjeni satovi pod lupom carinika

BANJALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH će u narednom periodu, zajedno s carinskim upravama zemalja regiona, započeti opsežne aktivnosti i provjere kada je u pitanju kupovina skupocjenih satova u BiH, za koje su državljani zemalja okruženja tražili povrat PDV-a, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, kako su "Nezavisne" ranije objavile, postoji ozbiljna sumnja da su državljani zemalja regiona, nerijetko i građani BiH sa dvojnim državljanstvom, proteklih godina kupovali skupocjene satove u BiH, uzimali povrat PDV-a, što im zakon i omogućava, te ih potom vraćali u BiH.

Kako smo tada i objavili, sumnja se da je veliki broj skupocjenih satova za koje je izvršen povrat PDV-a vraćen u BiH, čime je budžet BiH oštećen za znatna sredstva. Da stvar bude još zanimljivija, postoji mogućnost da su se ti satovi kroz razne kanale prodaje ponovo našli na bh. tržištu.

Prema zvaničnim podacima UIO BiH, strani državljani su u proteklih nekoliko godina u BiH kupili više od 560 skupocjenih satova, čija je vrijednost veća od pet miliona maraka, a koje su iznijeli van carinskog područja BiH i tako u skladu sa zakonom tražili povrat poreza na dodatnu vrijednost, u iznosu od oko 730.000 KM.

Među tim skupocjenim satovima nalaze se najpoznatije svjetske marke satova kao što su: IWC, Breitling, Cartier, Omega, Chopard, Longines, Tag Heuer, Le Coultre, Jaeger i drugi. Kako nam je potvrđeno, uglavnom je riječ o ručno rađenim satovima, među kojima ima i zlatnih satova, čija pojedinačna cijena dostiže i 40.000 KM.

"Među licima koja su kupovala u BiH pomenute satove najviše je državljana iz nama susjednih zemalja, ili zemalja Evropske unije. Među njima je mnogo lica čija imena govore da se radi o ljudima sa ovih prostora koji žive van BiH. Oni su pomenute skupocjene satove kupovali u BiH na način da su u skladu sa zakonskim propisima tražili povrat PDV-a, jer su te satove iznosili van carinskog područja BiH", naveli su iz UIO BiH.

Prema podacima UIO BiH, od 2009. godine do početka 2014. godine iz BiH u Hrvatsku je ukupno prijavljeno 439 komada ručnih satova za izvoz iz BiH, uz zahtjev za povrat PDV-a od strane kupaca stranih državljana, u ovom slučaju državljana Hrvatske.

"Ukupna vrijednost tih satova iznosila je 1.591.026 KM. Kada su u pitanju skupocjeni satovi, čija vrijednost je bila viša od 5.000 KM, takvih je satova iz BiH u Hrvatsku izvezeno 125 komada", kazali su iz UIO BiH. Kako su istakli, među njima je najskuplji sat u vrijednosti od 37.207 KM, koji je kupilo lice s prebivalištem u Zagrebu, zatim sat u vrijednosti od 36.613 KM, koji je kupilo lice s prebivalištem u Dubrovniku, i sat u vrijednosti od 35.764 KM, koji je kupilo lice s prebivalištem u Metkoviću.

Da u ovoj tematici nešto ne štima, pokazuju i različiti podaci carinskih službi BiH i Hrvatske o uvozu-izvozu skupocjenih satova.

Inače, prema podacima Carinske uprave Hrvatske, u periodu od 1. januara 2013. do 31. maja 2014. godine iz BiH je u Hrvatsku uvezen jedan sat vrijednosti veće od pet hiljada maraka. Međutim, prema podacima UIO BiH, u istom tom periodu, iz BiH u Hrvatsku su izvezena četiri sata čija vrijednost prelazi pet hiljada maraka.

Kako je potvrdio izvor "Nezavisnih", mogućnost povrata PDV-a pri iznosu robe iz zemlje otvara mogućnost da se na nelegalan način izbjegne plaćanje ovog poreza. Naime, dovoljno je naći nekog ko živi u inostranstvu i da na svoje putne isprave kupi sat, a potom na granici zatraži povrat PDV-a.

Stvar u BiH pojednostavljuje i to što veliki broj građana ima dvojno državljanstvo u Srbiji i Hrvatskoj.

Ako bi se poštovalo slovo zakona, sat za koji je napravljen povrat PDV-a, trebalo bi da se prijavi u zemlji državljanina koji je kupio sat u BiH, te na njega plati porez i carina matične zemlje. Međutim, kako tvrdi naš izvor, ta praksa se ne poštuje, već se po pravilu sat vraća u BiH.

Takođe je opštepoznato da državljani BiH u "šoping turama" u okruženju kupuju skupocjenu robu, tehničke uređaje ili garderobu, za koju traže povrat PDV-a u zemlji u kojoj su je kupili, a potom je ne prijave u BiH.

Naš izvor navodi da kada neko za sat kupljen u Hrvatskoj izvrši povrat PDV-a u toj zemlji, može jednostavno da ga stavi na ruku i uđe u BiH i ne prijavi ga za carinjenje.

Stvar je u tome što carinik sat tretira kao ličnu stvar, a nije dovoljno kvalifikovan da procijeni da li sat vrijedi pet ili 50.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije