Analize

Slijede otkazi stotinama bh. radnika

Slijede otkazi stotinama bh. radnika
Slijede otkazi stotinama bh. radnika

BANJALUKA - Ukoliko Savjet ministara BiH u narednim danima ne produži odluku o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza repromaterijala, stotine radnika bi se mogle naći na ulici, jer će poslovanje firmi iz sektora obućarske, tekstilne i elektroindustrije biti direktno ugroženo.

Iz tog razloga predstavnici privrednih komora i poslodavci iz cijele BiH apelovali su na Savjet ministara BiH da preispita svoj stav i da do kraja godine usvoji ovu odluku s ciljem ukupnog poboljšanja poslovanja bh. kompanija.

Tako je Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH u petak izrazila nezadovoljstvo u ime bh. privrednika zbog neusvajanja ove odluke.

"Ta odluka je imala pozitivan učinak za domaće proizvođače i izvoznike, kojima je znatno umanjila troškove i omogućila povećanje obima proizvodnje, ulaganja, zaposlenosti i izvoza", naveli su iz STK BiH.

Oni su dodali da su kompanije iz BiH koje su koristile povlastice iz ove odluke već u svojim planovima za naredni period predvidjele njene pogodnosti i zaključile ugovore pa ih neusvajanje odluke dovodi u situaciju da otkažu ugovore ili da posluju sa gubitkom.

Isto tako, Udruženje tekstila, kože i obuće Privredne komore RS smatra neprihvatljivim i neodgovornim odnos Savjeta ministara BiH prema privredi BiH zbog nepostizanja konsenzusa o ovoj odluci.

"Zahtijevamo da se do kraja ove godine održi još jedna sjednica Savjeta ministara BiH i usvoji navedena odluka", poručili su iz Privredne komore RS. U suprotnom, oni su naveli da će opstanak ovih privrednih društava, a samim tim i velikog broja radnih mjesta, kao i već ugovorenih poslova, biti dovedeni u pitanje. Inače, Privredna komora RS je o ovom neodgovornom postupku Savjeta ministara BiH obavijestila i Vladu RS.

Neprihvatljiv i neodgovoran odnos Savjeta ministara BiH prema privredi

Pored toga, i rukovodstvo Fabrike obuće "Bema" uputilo je u petak protestno pismo povodom neprodužavanja odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa Savjetu ministara BiH i Vladi RS.

"Moram da iskažem svoje razočarenje i ovakav postupak pojedinaca samo je dokaz u kakvoj zemlji živimo i da u njoj nema opstanka. Nije mi jasno kako je moguće da se zbog jednog odlazećeg ministra iz SDP-a ne produži odluka koja je od velike važnosti za privredu BiH i opstanak hiljade radnih mjesta", rekao je Marinko Umičević, tehnički direktor "Beme". On je dodao da su im inostrani partneri iznijeli stav da u slučaju neprodužavanja ove odluke neće imati ekonomsku isplativost rada u BiH, te da će svoju proizvodnju prenijeti u Hrvatsku. On kaže da će neprodužavanjem ove odluke u Fabrici obuće "Bema" 250 radnika ostati bez posla.

Alija Remzo Bakšić, predsjednik Asocijacije poslodavaca BiH, rekao je da je u granama koje su najviše pogođene neprodužavanjem ove odluke upravo i najveći broj zaposlenih.

"To će sasvim sigurno nanijeti velike štete domaćoj privredi, uticati na konkurentnost domaćih proizvođača, ali i na smanjenje broja zaposlenih u tim firmama", rekao je Bakšić.

Osmić iznosi neistine

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštilo je u petak da je Prijedlog odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe na sjednici Savjeta ministara BiH bio redovna, a ne dopunska tačka dnevnog reda, kako je to ustvrdio Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, koji je i glasao protiv te odluke. Naveli su da je dnevni red sjednice objavljen 11. decembra ove godine, sedam dana prije samog održavanja sjednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije