Analize

Smanjen spoljnotrgovinski deficit Srbije

Smanjen spoljnotrgovinski deficit Srbije
Smanjen spoljnotrgovinski deficit Srbije

BEOGRAD - Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Srbije za 2013. godinu iznosila je 35,16 milijardi dolara, što je rast od 16,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a spoljnotrgovinski deficit smanjen je za 22,9 odsto.

Deficit iznosi 5,93 milijardi dolara, što je za 22,9 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvezena je roba vrijedna 14,61 milijardu dolara ili za 30,1 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a uvezena u vrijednosti od 20,55 milijardi dolara, odnosno za 8,6 odsto više.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 71,1 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine kada je iznosila 59,3 odsto.

U izvozu Srbije glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija sa 2,38 milijardi dolara, NJemačka 1,73 milijardi, BiH 1,2 milijardi, Rusija 1,06 milijardi i Crna Gora 851,5 miliona dolara.

U uvozu glavni spoljnotrgovinski partneri bili su Italija sa 2,35 milijardi dolara, NJemačka 2,25 milijardi, Rusija 1,9 milijardi, Kina 1,5 milijardi i Mađarska 1,01 milijarda dolara.

Robna razmjena je bila najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Uglavnom se izvoze poljoprivredni proizvodi, odnosno žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića, kao i gotovi proizvodi.

Najviše se uvozilo gvožđe i čelik, električna energija, kao i voće i povrće.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmjeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - BiH, Crnom Gorom i Makedonijom, te sa Rumunijom, SAD, Ukrajinom i Italijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, Kazahstanom i Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije