Analize

Snijeg u pravi čas

Snijeg u pravi čas
Snijeg u pravi čas

BIJELJINA - Ozimi usjevi na području Semberije, posebno pšenica, u dosta dobrom su stanju, jer je snijeg došao u pravi čas i predstavlja izolator za sve jesenje kulture, rekla je Jelica Radičić, stručni saradnik za poljoprivredu u gradskoj upravi.

"U prethodnom periodu bilo je nedostatka vlage, a i temperatura je bila kritična. Snijeg koji je pao djeluje pozitivno na sve ozime usjeve, koji bi sada mogli izdržati i minus 20 stepeni Celzijusa", naglasila je Radičićeva.

Da nije pao snijeg, kaže ona, usjevi bi bili dovedeni u stanje oštećenja, posebno ječam koji je naglo počeo da se razvija.

"Ječam je počeo puštati čak i klas i to je bilo veoma kritično, ali će ove niske temperature zaustaviti njegov nagli rast, kao i rast ostalih ozimih usjeva", rekla je Radičićeva.

Na području Semberije ukupno je zasijano oko 17.000 hektara obradivog zemljišta od čega pšenicom 13.360 hektara, ječmom 2.008, tritikale na 380 hektara, a uljana repica, krmno bilje, zob i povrće na preostalim oraničnim površinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije