Analize

Solidna ocjena može privući investitore

Solidna ocjena može privući investitore
Solidna ocjena može privući investitore

BANJALUKA - Međunarodna agencija "Standard&Poor's" potvrdila je kreditni rejting B sa stabilnim izgedima za BiH, kazali su iz Centralne banke (CB) BiH.

Ako se posmatra stepen zaduženosti i stepen fiskalne discipline, ova ocjena rejtinga je relativno dobra i bitna je za BiH zbog stranih investitora i međunarodnih finansijskih organizacija, smatraju analitičari.

Naime, u obrazloženju ove međunarodne agencije navodi se da vanjski i fiskalni parametri nisu ugroženi prošlogodišnjim poplavama u mjeri u kojoj se očekivalo kada je došlo do ove prirodne katastrofe.

Pored toga, analitičari agencije "Standard&Poor's" smatraju da, iako postoji mala vjerovatnoća da će Međunarodni monetarni fond (MMF) odobriti planirane isplate sredstava po osnovu postojećeg stendbaj aranžmana s BiH, ipak vjeruju da će BiH nastaviti dobijati međunarodnu finansijsku podršku pod određenim uslovima.

"Zato 'Standard&Poor's' potvrđuje kreditni rejting BiH sa stabilnim izgledima, zasnovan na očekivanjima da će BiH nastaviti dobijati podršku stranih kreditora", rekli su u CB BiH.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da je ocjena kreditnog rejtinga B sa stabilnim izgledima relativno dobra ocjena za BiH, ali samo kada se posmatra stepen zaduženosti i stepen fiskalne discipline.

"Veći problem predstavlja činjenica da BiH ima veoma nisku, gotovo stagnirajuću stopu rasta, koja će praktično teško omogućiti dinamiku vraćanja kredita koji dospijevaju u sljedećih desetak godina", rekao je Pavlović. On smatra da je sama ocjena rejtinga dobra i korisna, jer je to parametar koji posmatraju investitori i međunarodne finansijske organizacije, što bi BiH mogla dobro iskoristiti.

"Odsustvo plasmana zadnje tranše MMF-a zbog neformiranje vlasti na federalnom, odnosno bh. nivou je detalj koji je pokvario utisak u vezi sa servisiranjem obaveza koje imamo prema inostranstvu", istakao je Pavlović. Prema njegovim riječima, ocjena je mnogo bolja od realne ekonomske situacije, što BiH otvara mogućnost za privlačenje investicija.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da je ocjena ove međunarodne agencije za ocjenu kreditnog rejtinga relativno dobra i da "stabilni izgledi" znači da se vjeruje da BiH može ići naprijed.

"Kada se kaže pod određenim uslovima, to znači da se zahtijeva stabilna vlast na državnom i entitetskom nivou, jer to će biti glavni uslov kako bi EU i međunarodne finansijske institucije podržale BiH u finansijskom smislu", rekao je on i dodao da će to biti garancija ekonomskog oporavka zemlje i poboljšanja stanja u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije