Analize

Špirić pozdravio usvajanje izmjena Zakona o akcizama

Špirić pozdravio usvajanje izmjena Zakona o akcizama
Špirić pozdravio usvajanje izmjena Zakona o akcizama

SARAJEVO - Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić pozdravio je danas odluku poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da po hitnom postupku usvoje Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

"Izmjenama, koje su juče usvojene na prijedlog Savjeta ministara BiH, uvode se specifične akcize za rezani duvan, odnosno cigare i cigarilose, s ciljem obezbjeđivanja uslova za zaštitu legalnih privrednika koji izmiruju obaveze, zaustavljanja trenda pada prihoda od akciza na duvanske prerađevine, suzbijanja nelegalnog tržišta i harmonizacije akciza na različite duvanske proizvode", rekao je Špirić Srni.

On je istakao da se proces harmonizacije oporezivanja duvanskih proizvoda provodi u skladu sa standardima EU o akciznoj politici od 1. jula 2009. godine, od kada se, osim proporcionalne stope akciza na cigarete u iznosu od 42 odsto na maloprodajne cijene, primjenjuje posebna akciza u iznosu od 0,15 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada, s tim da se početkom svake godine taj iznos uvećava za dodatnih 0,15 KM.

"Od 1. januara ove godine posebna akciza iznosi 0,90 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada, odnosno 45 KM za 1.000 komada cigareta", naveo je Špirić.

Prema njegovim riječima, povećanje poreskog opterećenja cigareta primjenom novog zakona prati adekvatan rast prihoda po tom osnovu, tako da je to povećanje u 2009. godine, za pola godine primjene tog zakona iznosilo 85 miliona KM, u 2010. godini 167 miliona, u 2011. godini 100 miliona, 2012. godini 42 miliona, dok je u prošloj godini zabilježen rast tih prihoda od 31 milion KM.

Špirić je istakao da ovi podaci pokazuju da kontinuirani porast akciznog opterećenja nije donio adekvatan rast prihoda, što je bio povod da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Savjet ministara BiH pronađu način da akcize usklade sa standardima iz direktiva EU, ali i da obezbijede rast prihoda, onemogućavajući, istovremeno, utaju poreza.

Ministar finansija i trezora BiH upozorio je i na trend pada prodaje akciznih markica za cigarete, jer je broj iz 2009. godine od 534 miliona izdatih akciznih markica na duvanske prerađevina, u prošloj godini pao na 328 miliona markica.

"Pad prihoda i smanjenje broja izdatih akciznih markica signal je da pada potrošnja cigareta u BiH, ali to ukazuje i na činjenicu da raste obim neregularnog tržišta duvanskim prerađevinama u BiH, što stvara gubitke od više desetina miliona KM", upozorio je Špirić.

On je ponovio svoju jučerašnju poruku poslanicima u Predstavničkom domu, da je iniciranje izmjena Zakona o akcizama po hitnom postupku, sastavni dio borbe za prihode, ali i sprečavanje poreskih utaja na tržištu duvana u BiH.

"Ovo nije Špirićev hir, nego dobra mjera i dobra namjera", rekao je juče Špirić, pozivajući poslanike da prihvate izmjene zakona.

Predstavnički dom Parlamentarne skkupštine BiH usvojio je juče po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH utvrđivaće ove akcize najkasnije do 30. oktobra tekuće godine, s tim da će se primjenjivati od 1. januara iduće godine. Izuzetak je akciza na duvan za pušenje za ovu godinu koja će iznositi 78 KM po kilogramu.

Usvajanjem ovog zakona, BiH će nastavi usaglašavanje ukupnog poreskog opterećenja s novom direktivom EU kojom je propisano da je minimalna ukupna akciza od 90 evra na 1.000 komada cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije