Analize

Spoljni dug odvlači prihode od PDV-a

Spoljni dug odvlači prihode od PDV-a
Spoljni dug odvlači prihode od PDV-a

BANJALUKA - Entiteti i jedinice lokalne samouprave ne mogu se nadati rastu prihoda od indirektnih poreza s obzirom na to da spoljni dug BiH enormno raste i da je u 2013. godini u odnosu na godinu ranije povećan za 343 miliona KM.

"Prije nego što sredstva budu doznačena entitetima i Brčko distriktu od iznosa za raspodjelu mora biti servisiran spoljni dug i nije realno da entiteti i jedinice lokalne samouprave planiraju rast prihoda", rekla je Milica Vidović, stručni saradnik u Odsjeku za obradu poreskih prijava Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Zvaničnici UIO istakli su da BiH mora raditi na reformi poreskog sistema, jer činjenica da indirektni prihodi u BiH u ukupnim poreskim prihodima učestvuju sa 84 odsto, a u drugim zemljama taj omjer je 50 naprema 50.

Iz UIO su kazali da je uprkos padu potrošnje, velike zaduženosti, rastu izvoza i povećanju štednje, prošla godina završena sa rekordnom naplatom prihoda od indirektnih poreza od 5,88 milijardi KM.

U prva dva mjeseca ove godine UIO je naplatio 940,5 miliona KM indirektnih poreza, što je za 6,47 odsto više nego u istom periodu lani.

"U prva dva mjeseca ove godine u odnosu na isti period prošle ostvaren je rast naplate PDV-a za 43 miliona KM, a registrovan je i rast naplate carina za 14,36 odsto, akciza za 3,83, te putarine za 15,12 odsto", rekla je Sabina Kuršumović iz Odjeljenja za analizu rizika UIO BiH.

U UIO danas su naglasili da je objavljivanje spiska dužnika po osnovu indirektnih poreza uticalo na rast prihoda, jer su za prva dva mjeseca dužnici uplatitili 21 milion KM. Odgovarajući na pitanje o eventualnom uvođenju diferencirane stope PDV-a u BiH, Miro Džakula, direktor UIO, rekao je da smatra da u BiH nije vrijeme za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije