Analize

Srbija i dalje ne priznaje laboratorije iz RS

BANJALUKA - Privrednici RS imaju sve veći broj pritužbi na to da im se prilikom izvoza u Srbiju na granicama ne priznaju izvještaji o kontroli urađeni u domaćim laboratorijama, čime se krši potpisani Protokol o međusobnom priznavanju i prihvatanju dokumenata izdatih od strane akreditovanih laboratorija za hranu i hranu za životinje biljnog i mješovitog porijekla između BiH i Srbije.

U derventskoj kompaniji "Fructa Trade", koja se bavi proizvodnjom kečapa, majoneza, pirea, tjestenina i sličnih proizvoda, ukazali su na to da su pri izvozu u Srbiju morali da plate dodatne analize institucijama ove zemlje, bez obzira na to što su robu pratili izvještaji o kontroli koji su urađeni u laboratorijama u RS.

Duško Reljić, direktor i vlasnik kompanije "Fructa Trade", izjavio je da, iako uvijek imaju uredno izvršene sve neophodne kontrole u RS, prilikom svakog ulaska u Srbiju moraju da plate dodatno sanitarnu, tržišnu i poljoprivrednu kontrolu.

"Ove kontrole nas u zavisnosti od toga koliko vrsta proizvoda prevozimo koštaju između 500 i 1.000 evra po svakom kamionu na granici", rekao je Reljić, te dodao da se troškovi kontrola i inspekcija prilikom ulaska u Srbiju popnu na tolike iznose da budu jednaki vrijednosti robe koju prevoze.

Reljić je istakao da Srbija ovdašnjim proizvođačima dodatnim kontrolama i troškovima stvara barijere koje im umanjuju konkurentnost na tamošnjem tržištu.

Zbog neprimjenjivanja potpisanog Protokola između BiH i Srbije, Privrednoj komori RS obratili su se i iz teslićke "Hemijske industrije destilacije". U toj firmi navode da imaju problem s Fitosanitarnom inspekcijom u Srbiji, odnosno da je sve ostalo po starom i da se Protokol uopšte ne primjenjuje. To na terenu praktično znači da se na granici sa Srbijom i dalje radi uzorkovanje, dostava uzoraka ovlaštenim laboratorijama, čekanje rezultata analiza i plaćanje skladištenja.

Radivoje Vuković, pomoćnik direktora u "Destilaciji", kaže da su institucije u međuvremenu reagovale na sporne situacije, izražavajući očekivanje da će se situcija poboljšati.

"Dobili smo najavu da će problemi koje imamo biti otklonjeni, a sa našom narednom isporukom, koja kreće sutra u Srbiju, vidjećemo da li je to zbilja tako", rekao je Vuković.

U Privrednoj komori RS naveli su da aktivno rade na prikupljanju informacija od privrednika o postojanju problema u primjeni Protokla.

S ciljem rješavanja ovog problema i otklanjanja nejasnoća u pogledu primjene Protokola već su reagovali prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, u skladu s međunarodnim procedurama, o ovome obavijeste nadležne institucije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije