Analize

Srednja plata u Švajcarskoj prešla 6.000 franaka

Srednja plata u Švajcarskoj prešla 6.000 franaka
Srednja plata u Švajcarskoj prešla 6.000 franaka

BERN - Srednja bruto plata u Švajcarskoj u privatnom sektoru iznosila je u 2012. godini 6.118 franaka, što znači da je polovina zaposlenih zaradila više, a polovina manje od tog iznosa, navodi se u istraživanju švajcarskog Federalnog zavoda za statistiku.

Za period od 10 godina, srednja bruto plata porasla je 13,4 odsto, precizira Zavod, a prenosi švajcarski list 24 sata.

Rast srednje plate u istom periodu posebno je bio izražen kod "top" menadžera, dok je 10 odsto zaposlenih u kategoriji s nižim primanjima zarađivalo manje od 3.886 franaka mjesečno. 

Za posmatrani desetogodišnji period (2002-2012), srednja plata na nivou cijelog sektora porasla je nominalno 13,4 odsto, ali su se razlike po kategorijama uvećale. Tako je rast plata kod bolje plaćenih radnika iznosio 22,5 odsto, dok je kod slabije plaćenih bio limitiran na 9,5 odsto. 

Situacija je još gora kada se ima u vidu kupovna moć, pa su tako plate bolje plaćenih radnika, realno porasle 7,1 odsto, dok su one u kategoriji s nižim primanjima čak opale 0,6 odsto. 

Još jedna negativna tendencija bilježi se kad je riječ o razlici između plata muškaraca i žena koja je s vremenom smanjena, ali je za poslednje dvije godine koje ova studija razmatra (2010-2012) ipak povećana 0,5 odsto, prešavši 18,9 odsto, u korist zarada muškaraca.

Ovaj jaz objašnjava se razlikama u stručnoj osposobljenosti ili radnom iskustvu. 

Međutim, Zavod konstatuje da je jaz primjetan i kod potpuno istih profila, na štetu žena. Na primjer, žene starosti od 40 do 49 godina koje obavljaju neku visoku rukovodeću funkciju zarađuju prosječno 25,1 odsto manje od muškaraca na potpuno istim pozicijama. 

U Uniji poslodavaca pak ističu da su razlike u platama na rodnoj osnovi u Šsvajcarskoj manje nego na globalnom nivou i objašnjavaju ih "stanjem duha". Prema njihovoj ocjeni, muškarci su u prednosti zato što su spremniji da prihvataju vanredne aktivnosti i prekovremeni rad, dok žene žele regularni rad i uslove rada koji isključuju neočekivane poslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije