Analize

Šta da očekujete na testiranju za posao?

Šta da očekujete na testiranju za posao?
Šta da očekujete na testiranju za posao?

Poslodavac Vas je pozvao na testiranje za posao? Čestitamo! To znači da su Vas Vaša biografija i propratno pismo prikazali u dobrom svjetlu. Sada imate priliku da se dodatno istaknete kao najbolji kandidat za posao.

Čemu služi testiranje za posao?

Biografija i propratno pismo mogu da kažu dosta o Vama i Vašoj stručnosti za obavljanje određenog posla, ali to često nije dovoljno. Ponekad je potrebna dodatna provjera znanja, sposobnosti i predispozicija kako bi poslodavac mogao da odredi koga želi bolje da upozna putem intervjua. Dakle, testiranje možete da posmatrate kao samo jedan korak do intervjua za posao.

Kakvi testovi me očekuju?

Testovi su najčešće u pisanoj formi i vremenski su ograničeni. Naravno, moguće je da će Vas čekati nešto drugo, ali kandidati se najčešće testiraju u dvije oblasti:

*testovi znanja i sposobnosti – ovo su testovi koji će skoro sigurno da Vas dočekaju. Najčešće su namijenjeni otkrivanju vaših verbalnih i numeričkih sposobnosti, kao i sposobnosti apstraktnog rezonovanja, u zavisnosti od pozicije koja je otvorena.

Takođe, ovo mogu biti i testovi konkretnih znanja neophodnih za obavljanje posla za koji konkurišete. Možete da očekujete testove stranih jezika, pitanja iz opšte kulture i poznavanja rada kompanije, sve zavisi od poslodavca do poslodavca.

Ttestovi ličnosti – zapošljavanje novog radnika je vrlo odgovoran posao za poslodavca i vrlo je bitno izabrati osobu koja će se uklopiti u radno okruženje u firmi i upravo zbog toga je bitno otkriti kakva je osoba koja se prijavila za posao.

Ovi testovi imaju za cilj da otkriju kako biste Vi reagovali u određenim situacijama, kao i kako biste se uklopili u postojeći tim. Usmjereni su na različite dimenzije ličnosti i, osim toga što se bave pitanjem kako se osoba ponaša, bave se i pitanjem zašto se osoba tako ponaša.

Osim klasičnih testova, mogu da Vas očekuju razni zadaci u kojima ćete imati priliku da pokažete kako biste se snašli u obavljanju konkretnih radnih zadataka na poziciji za koju konkurišete.

(NN, posao.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije