Analize

Sunovrat cijena nafte nedovoljan da podstakne tražnju

Sunovrat cijena nafte nedovoljan da podstakne tražnju
Sunovrat cijena nafte nedovoljan da podstakne tražnju

PARIZ - Dramatični pad cijena nafte je i dalje nedovoljan da bi stimulisao rast njene potrošnje, pošto su zbog slabosti u globalnoj privredi neutralisani benefiti jeftinijeg "tečnog zlata", saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

"Očekujemo da će cijene nastaviti da padaju na kraći rok, iako trenutno postoje pokazatelji koji ukazuju na promjenu trenda", navodi se u saopštenju agencije, prenosi agencija Frans pres.

IEA pri tome podsjeća da su se cijene nafte približile šestogodišnjem minimumu, izgubivši oko 60 odsto vrijednosti od juna prošle godine zbog prekomjernih zaliha i slabe tražnje.

Kada je riječ o tražnji koja bi imala brz efekat na cijene nafte, IEA kaže da nije primjetno nikakvo ubrzanje.

"Uz par izuzetaka, poput SAD, čini se da niže cijene nafte još ne stimulišu tražnju. To je zato što su uobičajeni benefiti od nižih cijena nafte - povećani raspoloživi prihodi domaćinstava i niži proizvodni troškovi industrije - neutralisani slabim ekonomskim uslovima, koji su takođe bili glavni razlog za pad cijena nafte", dodaje se u saopštenju IEA.

Iz tog razloga agencija je zadržala prognozu rasta tražnje nafte za ovu godinu, očekujući povećanje tražnje od 0,9 miliona barela dnevno, na 93,3 miliona barela.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u februaru jutros je poskupio na merkantilnoj berzi u Njujorku 22 centa, na 46,47 dolara, dok je barel sjevernomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupio 12 centi, na 48,39 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije