Analize

Svijet na ivici naftnog rata

Svijet na ivici naftnog rata
Svijet na ivici naftnog rata

LONDON - Zbog velikog pada cijena sirove nafte, članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatraju smanjenje proizvodnje, prvi put od decembra 2008. godine.

Iran traži hitnu akciju kako bi se zaustavio pad, dok arapski šeici smatraju da za takvu odluku treba sačekati još tri mjeseca.

Grupa najmoćnijih ministara zaduženih za sektor nafte okupiće se uskoro u Beču kako bi donijeli jednu od najvažnijih odluka, koja bi mogla da utiče na još krhku svjetsku ekonomiju - da li da smanje proizvodnju sirove nafte i odbrane cijenu od oko 100 dolara za barel ili da "otovore čep" uoči zime u zemljama s najvećom potrošnjom crnog zlata, piše britanski "Telegraph".

Nagli pad cijene sirove nafte, razotkrio je duboke podjele među članicama OPEC-a, uoči posljednjeg godišnjeg sastanaka, gdje se odlučuje koliko će se nafte proizvoditi.

Neke članice, među kojima je Iran, traže hitnu akciju kako bi se zaustavio pad cijene, dok arapski šeici smatraju da treba sačekati još tri mjeseca do odluke da smanje proizvodnju, prvi put od decembra 2008. godine.

Šta god da odluče, nafta ostaje žila kucavica globalne ekonomije zbog svog direktnog uticaja na inflaciju. Cijena nafte tipa brent od 115 dolara za barel u junu, opala je za dvadeset odsto.

U najvećem svjetskom potrošaču nafte, SAD, cijena "crnog zlata" u jednom trenutku prošle nedjelje pala je ispod psihološke vrijednosti od 90 dolara za barel, što je stvorilo bojazan da bi mnogi američki proizvođači uljnih škriljaca mogli da bankrotiraju, ocjenjuje britanski list.

Nafta iz uljnih škriljaca, čija cijena proizvodnje dostiže 80 dolara za barel, izazvala je energetsku revoluciju u SAD i prijeti da ugrozi dominantan položaj bliskoistočnih proizvođača.

Ipak, trenutni nivo cijena približava se granici ispod koje takva nafta postaje neprofitabilna.

Svi pogledi su sada uprti u OPEC, koji kontroliše 60 odsto svjetskih rezervi nafte i oko trećine dnevnih potreba.

Grupa sa sjedištem u Beču može da kroji svjetsku cijenu nafte isto kao što centralne banke kontrolišu valute.

Dok su cijene od preko 100 dolara za barel gurale njihove ekonomije naprijed, članice OPEC-a su tokom protekle decenije uspijevale da održe koheziju grupe.

Sastanak koji će biti održan sljedećeg mjeseca čini se da će biti najnapetiji od "arapskog proljeća" 2010. godine sa šiitskim Iranom i Irakom spremnim da se suprotstave Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije