Analize

Teška turistička sezona u Crnoj Gori

Teška turistička sezona u Crnoj Gori
Teška turistička sezona u Crnoj Gori

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović procjenjuje da je ova turistička sezona jedna od težih u Crnoj Gori i da će vjerovatno biti kao prošlogodišnja ili "malo lošija".

Za posljednje 24 godine nije propala nijedna sezona, pa neće ni ova, rekao je Radulović, a prenosi B92.

Prema njegovim riječima, avgust će biti na prošlogodišnjem nivou, ali se očekuje da će septembar i oktobar biti jako dobri i mogu da poprave ukupan utisak.

"Pad je svuda u okruženju. Hrvatski hotelijeri i turoperatori već traže pomoć Vlade. Imamo situaciju s Rusijom i Ukrajinom, odigravalo se Svetsko prvenstvo u fudbalu, poplave u regionu, globalna kriza i vremenske neprilike. Imali smo kišu dva puta, jednom 20, a drugi put je trajala 25 dana. Kad se to sumira, može se reći da je ova turistička godina jedna od težih", rekao je Radulović.

Predsjednik Odbora za turizam u Privrednoj komori Dragan Purko Ivančević smatra, u izjavi za "Blic", da će se problem ruskog tržišta nastaviti i iduće godine, ali i da ne smije dozvoliti da jedno tržište bude dominantno preko 50 odsto.

Turistička sezona je u prolazu, na nju ne može više da se utiče, kazao je Purko Ivančević dodajući da se u narednih 15 do 20 dana rješava naredna sezona, kao i da bi država i turistička preduzeća trebalo da urade sve kako bi se obezbijedila šestomesečna sezona u 2015.

"Ako se sezona produži u oktobru, situacija će biti nešto bolja. Treba razmišljati o usmeravanju ponude na druga, zapadnoevropska tržišta i avio-konekciji sa njima", naglasio je on.

Ivančević je istakao da uporedo treba prilagoditi cijene konkurentnosti i zahtjevima tog tržišta. "Sve to mora biti uradjeno u narednih 15 dana, inače ćemo izgubiti i iduću godinu i možemo tek govoriti o boljoj 2016. godinu“, poručio je on dodajući da da se konekcija prema zapadnim tržištima može obezbediti jedino preko nacionalne aviokompanije, jer turoperatori nisu spremni da rizikuju uspostavljanje čarter letova s Crnom Gorom s obzirom na mali broj kapaciteta na toj destinaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije