Analize

Tri firme iz BiH na listi 500 najboljih

Tri firme iz BiH na listi 500 najboljih
Tri firme iz BiH na listi 500 najboljih

BANJALUKA - BiH prvi put ima tri kompanije na "Deloitteovoj" rang-listi 500 najvećih kompanija srednje Evrope, a to su "Optima grupa", "Holdina" i JP "Elektroprivreda BiH".

Uprkos činjenici da ove godine BiH na listi koja rangira korporacije po prihodima od prodaje iz 18 zemalja ima tri preduzeća, i dalje zauzima nezavidno pretposljednje mjesto.

Preciznije govoreći, iza nje se na ljestvici nalazi samo Makedonija, sa jednim preduzećem na listi.

Među bh. firmama sa liste "500 najvećih", najbolje je pozicionirana "Optima grupa", koja je zauzela 371. mjesto, što je za četiri mjesta niže u odnosu na prošlogodišnju listu. "Optima grupa" je u 2013. godini ostvarila prihod od prodaje od 629,7 miliona evra, što predstavlja pad od 1,4 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Prvi put je na "Deloitteovu" listu ušla "Holdina", koja je prihodovala 543,9 miliona evra. Ta kompanija je ostvarila rast prihoda od prodaje od 77,6 odsto, što joj je bilo dovoljno da zauzme 434. poziciju.

Ove godine se nakon prošlogodišnjeg odlaska na listu vratila "Elektroprivreda BiH". Ova kompanija je sa 496,8 miliona evra prihoda, koji je rastao za 9,6 odsto, pozicionirala na 480. mjesto liste "500 najboljih".

Zanimljivo je da su sve tri bh. kompanije koje su ušle na ovu listu predstavnici sektora energetike.

Pored ovoga, na prošlogodišnjoj "Delloitteovoj" listi BiH je imala dva predstavnika, "Optima grupu" i "ASA Prevent Group", koja ove godine nije uspjela da se plasira među 500 najboljih.

Sabina Softić, partner u "Deloitteu", kazala je da ovogodišnju listu karakterišu stagnacija i stabilnost.

"Ukupni rast prihoda u odnosu na 2012. iznosio je svega tri odsto, tek nešto više od inflacije", navela je Softićeva.

Precizirala je da su industrijski sektori koji su najzastupljeniji na listi, kao i prošle godine, sektor robe široke potrošnje i transporta te sektor energetike.

Prema njenim riječima, ta dva sektora čine 65 odsto kompanija koje su se ove godine uspjele uvrstiti na listu.

Kada je u pitanju region, na listu 500 najvećih kompanija u srednjoj Evropi iz tzv. Adria regije (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Slovenija) plasirale su se 42 kompanije, što je za jednog predstavnika na listi više nego prošle godine.

Uprkos padu broja predstavnika na ovoj listi, sa lanjskih 18 na 16, Slovenija, među državama Adria regije, i dalje ima najviše kompanija na ovoj listi.

Za njom slijedi Hrvatska sa 12 preduzeća, dok je Srbija ove godine zabilježila porast broja predstavnika, sa lanjskih osam na deset. Iza njih slijede BiH i Makedonija.

Tri najveće kompanije iz Adria regije ove godine bile su "Agrokor grupa", s ostvarenih 3,98 milijardi evra prihoda od prodaje, slovenačka "Petrol grupa", sa 3,95 milijardi evra prihoda, i INA, koja je lani ostvarila 3,62 milijarde evra prihoda.

Inače, za uvrštenje na listu bilo je potrebno da kompanije ostvare prihod od prodaje veći od 477 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije