Analize

Tri zemlje imaju monopol nad svjetskom proizvodnjom uranijuma

Tri zemlje imaju monopol nad svjetskom proizvodnjom uranijuma
Tri zemlje imaju monopol nad svjetskom proizvodnjom uranijuma

ANKARA - U svijetu trenutno postoji 435 nuklearnih centrala koje se koriste u civilne svrhe, a koje kao gorivo koriste uranijum, čiju većinsku proizvodnju kontrolišu samo tri zemlje, javlja Anadolu Agency.

U svijetu postoji 435 nuklearnih reaktora i svi koriste uranijum kao gorivo. Prema podacima Svjetske nuklearne asocijacije oko 64 posto od ukupne proizvedene količine uranijuma u svijetu otpada na Kazahstan, Kanadu i Australiju.

Kazahstan na godišnjem nivou sam proizvede više od jedne trećine svjetske proizvodnje. Oko 38 posto uranijuma bude proizvedeno upravo u ovoj zemlji. U Kanadi se proizvede 15,5 posto, a u 10,5 u Australiji. 

Zemlja sa najviše nuklearnih centrala u svijetu je SAD sa 100 postrojenja ove vrste. Ova zelja proizvodi tek 1.792 tone uranijuma. Na evropskom tlu Francuska je zemlja koja trećinu električne energije dobija iz nuklearnih centrala. Ova zemlja ima godišnju proizvodnju od tek pet tona.

Što se tiče rezervi uranijuma na prvom mjestu je Australija koja na čijem tlu se nalazi čak 31 posto svih poznatih svjetskih rezervi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije