Analize

Turski projektil na ruski vojni avion oborio berze i valute

Turski projektil na ruski vojni avion oborio berze i valute
Turski projektil na ruski vojni avion oborio berze i valute

LONDON/NJUJORK - Strahovanja od terorizma snažno su danas pogodila akcije kompanija iz turističkog sektora, prije svega avio-prevoznika, nakon što su SAD izdale upozorenje o putovanjima, a Turska oborila ruski vojni avion.

Turska vojska je danas oborila ruski vojni avion Su-24 na granici sa Sirijom, tvrdeći da je povrijedio vazdušni prostor Turske, što je rusko Ministarstvo odbrane negiralo.

Berze u Evropi, kao i Rusiji i Turskoj, potonule su nakon potvrde da je Turska oborila ruski vojni avion u blizini njene granice sa Sirijom, a Moskva je tim povodom upozorila Ankaru na "ozbiljne posljedice", izvještava Russia today.

Indeks Istambulske berze 100 pao je gotovo za četiri procenta, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin okarakterisao akciju Ankare kao "zabijanje noža u leđa od strane pomagača terorista". Putin je takođe upozorio Tursku na "vrlo ozbiljne posljedice" po odnose dvije zemlje.

Rusko tržište akcija takođe je oslabilo povodom vijesti iz Sirije. Indeks Moskovske berze za trgovinu u rubljama, MICEX, skliznuo je 3,30 odsto, dok je indeks RTS za trgovinu akcijama denominovanih u dolarima pao 3,56 procenata. Indeks MICEX je juče, kako podsjeća Russia Today, skočio na 1.865 bodova, što je najviši nivo u sedam godina.

Što se tiče valuta, turska lira je na tržištu prošla najlošije, budući da je do danas popodne izgubila na vrijednosti 0,87 procenata prema dolaru.

Tursko-ruska kriza je uticala i na evropske berze.

Akcije britansklog Izidžeta pale su 3,34 odsto, a akcije kompanije IAG, vlasnika Britiš ervejza, 3,53 odsto. Dionice njemačke avio-kompanije Lufthanza pale su 3,98 odsto, a francuske hotelske grupacije Akor 4,86 odsto, prenosi agencija Frans pres.

U Londonu je indeks FTSE 100 pao blizu 0,45 odsto, u Frankfurtu je DAKS 30 pao oko 1,5 odsto, a u Parizu KAK 40 isto toliko. Evro je na valutnoj berzi ojačao na 1,0639 sa 1,0600 dolara koliko je vrijedio sinoć u Njujorku. Cijena zlata je porasla 0,67 odsto na 1.076 dolara za uncu.

"Rast geopolitičkih tenzija šalje ljude ka sigurnim utočištima kao što su jen i zlato, a dalje od akcija kompanija povezanih sa putovanjima. Oporavak cijena nafte takođe negativno utiče na avio-kompanije, jer im rastu troškovi", rekao je za Frans pres analitičar brokerske kuće CMC markets Džasper Loler.

Geopolitičke tenzije bacile su u sjenku vijest da je privreda SAD u trećem kvartalu napredovala bržim tempom nego što se prvobitno smatralo, što bi moglo da podstakne američku Upravu federalnih rezervi da podigne kamatne stope idućeg mjeseca.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da je bruto domaći proizvod najveće svjetske privrede u trećem kvartalu porastao 2,1 a ne 1,5 odsto kako je prvobitno procijenjeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije