Analize

U BiH 512 milionera "teških" 322 miliona evra

U BiH 512 milionera "teških" 322 miliona evra
U BiH 512 milionera "teških" 322 miliona evra

SARAJEVO - U Bosni i Hercegovini trenutno živi 512 milionera, osoba koje na računima u komercijalnim bankama imaju prosječno po milion konvertibilnih maraka (511 hiljada evra) i više.

Vlasnici najdebljih bankarskih računa u BiH zajedno imaju konto "težak" 630 miliona konvertibilnih maraka (KM) ili 322 miliona evra, što znači da neki od njih na štednji imaju više od milion KM.

Rekorder je jedan poznati muzičar, koji na svom kontu ima 32 miliona KM (16,3 miliona evra), a među multimilionerima ima i nekoliko zvučnih imena iz svijeta sporta, estrade i privatnog preduzetništva.

Broj multimilionera u BiH svakako je višestruko veći kada se štedišama s oročenih milion i više KM pridoda armija privatnih preduzetnika čije firme vrijede više stotina miliona KM, ali i ne mali broj onih koji iz različitih razloga novac drže u "slamaricama" ili su ga pak izneli iz zemlje i položili na nerezidentni račun negdje u svijetu. 

Sajt ističe da su podaci su rezultat njihovog opsežnog istraživanja, podstaknutog zvaničnim informacijama o rekordnom rastu štednih depozita građana BiH u komercijalnim bankama.

Zaključno s krajem aprila ove godine, štednja građana BiH premašila je iznos od 9,5 milijardi KM (4,8 milijardi evra) i već je sada izvjesno da će do kraja godine probiti barijeru od 10 milijardi KM.       

Istražujući zašto posljednjih nekoliko godina štednja građana ubrzano raste, po izuzetno visokoj stopi od 10 odsto na godišnjem nivou, što je pet puta više od realnog rasta bruto domaćeg proizvoda, sajt navodi ocjenu bankara da štednju građana snažno privlači krajnje liberalni poreski sistem.

Kamate na oročenu štednju su i do 50 odsto veće od evropskog prosjeka. Za razliku od većine ostalih evropskih država, u BiH ne postoji porez na kapitalnu dobit, dakle štediša ne plaća porez na zaradu ostvarenu od kamata.

Primjera radi, štediša u Njemačkoj može da računa na maksimalnu kamatu od 1,5 odsto, dok se pasivne kamate u BiH na oročenu štednju kreću u rasponu od 2,5 do 3,5.

Bogatašima u BiH se ne isplati da iznose novac u inostranstvo, jer će u bilo kojoj evropskoj državi da zarade manje i još će pri tom morati da plate visok porez na kapitalnu dobit.  

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije