Analize

U Driniću više radnika nego stanovnika

U Driniću više radnika nego stanovnika
U Driniću više radnika nego stanovnika

DRINIĆ - Zatvaranje fabrika i otpuštanje radnika nepoznanica je za mještane Petrovca, sa sjedištem u Driniću. Ova mala opština, šalje pozitivnu sliku.

Broj zaposlenih, veći je od broja stanovnika, javio je RTRS.

Mala nerazvijena opština, bar je tako zovu, međutim, broj zaposlenih govori drugačije, kao i podaci po kojima u Petrovcu sa sjedištem u Driniću živi 368 stanovnika, dok je broj zaposlenih čak 397.

"Ne znam da li ima neko nezaposlen, ali ako ima taj neko se baš nije interesovao da se zaposli, pa je ostao nezaposlen. Uglavnom je sve što je radno sposobno i zaposleno", istakao je Jandrija Budimir, samostalni stručni saradnik u opštini Petrovac – Drinić .

U nedostatku posla i „trbuhom za kruhom“ na rad dolaze stanovnici iz cijele Srpske, ali i Federacije Bosne i Hercegovine. Jelena Repija radne dane provodi u Driniću, a vikende u rodnoj Banjaluci.

"Pa iskreno, ne bih pomislila da ću doći da radim u malu sredinu. Obično mi mladi svi težimo ka većem gradu, većim mogućnostima, ali iskreno, prezadovoljna sam sa ovim poslom", istakla je Jelena Repija, profesor razredne nastave iz Banjaluke.

Osim prosvjetnih radnika, oazu spokoja i mira zahvaljujući zaposlenju i redovnim platama, u Driniću su pronašli doktori, ekonomisti, pravnici i ugostitelji.

Mnogi svakodnevno putuju, ali to ne predstavlja problem – redovne plate, ipak su najvažnije.

"Znači mi sve, to sami znate. Danas ako nemate posla, ne možete opstati, ne možete živjeti, školovati djecu", istakao je Dragan Mrđa, ugostitelj iz Bosanskog Petrovca.

Najviše zaposlenih je u drvoprerađivačkoj industriji i šumskom gazdinstvu.

Prije rata, u Petrovcu sa sjedištem u Driniću živio je približno isti broj stanovnika. Kao i danas, svi radno sposobni bili su zaposleni, sa jednom velikom razlikom. Mještani su posao pronalazili u okolnim gradovima, a u Driniću je radilo tek desetak ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije