Analize

U "Germanwings" polagane nade za veliki razvoj

U "Germanwings" polagane nade za veliki razvoj
U "Germanwings" polagane nade za veliki razvoj

KELN - "Germanwings", kćerka-firma njemačke "Lufthanse", od osnivanja, 2002. godine, razvila se u nosioca nade za njemačku kompaniju, ali je sve to zasjenio jučerašnji pad aviona te firme na jugu Francuske, kad je u nesreći poginulo 150 osoba, navodi u analitičkom tekstu njemački javni servis Dojče vele.

"Lufthansina" kćerka-firma, koja uskoro treba da preraste u "Eurowings", trenutno je treća po veličini avio-kompanija Njemačke. Raspolaže flotom od oko 85 aviona i zapošljava više od 2.000 ljudi.

"Germanwings" je u suštini osnovan još 1997, kao kćerka-firma kompanije "Eurowings Luftverkehrs AG". Tada se"Germanwings"zvao "Eurowings Flug GmbH".

Sjedište je od početka bilo u Kelnu, a "Lufthansa" je imala oko četvrtinu dionica. Pet godina kasnije "Eurowings Flug GmbH" je preimenovan u "Germanwings GmbH", objavio je Dojče vele.

Sa pet aviona tipa A319-100, firma je tada, u novom ruhu, letjela iz matičnog aerodroma Keln-Bon za omiljene turističke destinacije. Filozofija preduzeća bila je da se u korist jeftinijih avio-karata odustane od pojedinih besplatnih usluga u avionu. Kasnije su ponuđene dodatne tarife sa više udobnosti.

Uslijedilo je i širenje na druge aerodrome sa kojih su polijetali i na koje su slijetali avioni "Germanwings".

Od 2009. "Germanwings" je potpuno u rukama "Lufthanse". U okviru žestokih borbi konkurenata, kada je riječ o jeftinim letovima, ta kćerka-firma postajala je sve važnija za matičnu kompaniju, objašnjava Dojče vele.

Bivši šef Upravnog odbora "Lufthanse" Kristof Franc jačanje "Germanwings" proglasio je za prioritet. Godine 2011. Franc je najavio da će u toku 2012. sve "Lufthansine" letove sa aerodroma u Štutgartu predati u ruke "Germanwingsu".

Kritičari su mu prebacivali da tako šteti imidžu premijum brenda, odnosno samoj "Lufthansi".

"Ne vrijedi nam da na tržište izlazimo s proizvodom visokog kvaliteta za koji mušterije više ne žele da plaćaju", branio je tada Franc svoju strategiju.

Njegov nasljednik Karsten Špor bio je još radikalniji. U međuvremenu je "Germanwings" preuzeo sve unutarnjemačke i evropske "Lufthansine" letove, izuzev onih sa aerodroma u Frankfurtu na Majni i u Minhenu. Ove godine preduzeće je trebalo da prvi put zabilježi jasnu dobit.

Međutim, ime "Germanwings" će uskoro nestati. Krajem 2014, Špor je objavio da će pri širenju ponude jeftinih letova u potpunosti preći na brend "Eurowings", naveo je u analizi Dojče vele.

"Germanwings" je bila uspješna priča, ali iz finansijskih razloga moramo da pređemo na 'Eurowings'", izjavio je šef "Lufthanse" i dodao da brend "Eurowings" može "bolje da radi na drugim evropskim tržištima".

Nova kćerka-firma "Lufthanse" planirano je da leti i u smjeru Amerike, Indijskog okeana i Afrike. Cijena bi, kako je najavljivano, trebalo da bude 40 odsto niža nego kod "Lufthanse".

Štedjeće se na osoblju, jer zaposleni u "Eurowingsu" nisu pod tarifnim ugovorom "Lufthanse". Taj plan izazvao je konflikt sa sindikatima i on je razlog za neprestane štrajkove osoblja "Lufthanse" i "Germanwingsa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije