Analize

U Mađarskoj svaka treća privatna firma u vlasništvu žene

U Mađarskoj svaka treća privatna firma u vlasništvu žene
U Mađarskoj svaka treća privatna firma u vlasništvu žene

BEOGRAD - Svaka treća privatna firma u Mađarskoj je u vlasništvu žene, pokazala je analiza kompanije Bisnode o zastupljenosti pripadnica ljepšeg pola na menadžerskim pozicijama i u vlasničkoj strukturi preduzeća.

Analiza, urađena povodom Međunarodnog dana žena, obuhvatila je pet zemalja centralne Evrope - Mađarsku, Češku, Poljsku, Hrvatsku i Sloveniju.

U centralnoj Evropi 822.644 pripadnice ženskog pola su vlasnice privatnih kompanija,  što čini 29,5 odsto ukupnog broja firmi u privatnom vlasništvu na tom području (2.781.489).

Na menadžerskim pozicijama u centralnoj Evropi nalaze se 453.324 žene, tako da one zauzimaju 27 procenata od ukupno 1.677.586 menadžerskih funkcija u navedenim zemljama.

Najpreduzetnije su žene u Mađarskoj, koje su vlasnice 39,1 odsto ukupnog broja vlasnika firmi u toj zemlji. U pogledu izvršnog menadžmenta, zauzimaju trećinu udjela u odnosu na muškarace.

Hrvatice su, takođe, jako dobro zastupljene u preduzetništvu, s obzirom da su vlasnice  31,3 odsto ukupnog broja privatnih preduzeća, a istovremeno zauzimaju 28,2 procenta mesta u izvršnom menadžmentu, prenosi portal Poslovni.hr.

Udio žena vlasnica firmi u Sloveniji iznosi 33,80 odsto, dok ih na funkcijama izvršnih direktora ima 28,67 procenata.

Češka kao najrazvijenija među analiziranim zemljama nema zavidno visok udio žena u preduzetništvu i menadžmentu. Tako je 28,55 odsto kompanija u Češkoj u vlasništvu žena, a izvršnih direktorica je 27,86 procenata.

Od 822.644 vlasnice privatnih firmi u centralnoj Evropi, polovina je u Mađarskoj, tačnije 49,34 odsto, a slijedi Poljska sa 18,66 procenata, koja je sa gotovo 40 miliona stanovnika ujedno i najmnogoljudnija među analiziranim zemljama. Iza Poljske je Češka sa 16,26 odsto, Hrvatska sa 9,69 odsto, dok je na posljednjem mjestu najmanja među analiziranim zemljama Slovenija, sa udjelom od 6,04 procenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije