Analize

U Rusiji dvostruko više žena top menadžera nego u SAD

U Rusiji dvostruko više žena top menadžera nego u SAD
U Rusiji dvostruko više žena top menadžera nego u SAD

MOSKVA - Broj žena na visokim rukovodećim položajima u ruskim kompanijama je dvostruko veći nego u američkim, pokazalo je istraživanje "Grant Tornton" za 2014.

Rusija zauzima prvo mjesto u tom rangiranju, jer su tamo 43 odsto top menadžera - žene, objavio je "Market voč".

Slijede baltičke zemlje - Letonija sa 41 odsto, Litvanija sa 39 i Estonija sa 37 odsto žena na visokim rukovodećim položajima. Neposredno iza njih su Jermenija i Gruzija sa 35 odsto.

Istovremeno, pokazatelji broja žena u rukovodstvu kompanija u SAD i Španiji su ispod prosjeka, i iznose 22 odsto.

U drugim zemljama zapadne Evrope situacija je još gora. Tako je u Velikoj Britaniji taj broj 20 odsto, u Njemačkoj i Danskoj 14 odsto, Švajcarskoj 13, a u Holandiji manje od 10 odsto žena zauzima visoke položaje u kompanijama.

Štaviše, evropske firme su najmanje sklone tome da dozvole ljepšem polu da uđe u sastav rukovodstva, pokazali su rezultati istraživanja. U 71 odsto danskih kompanija uopšte nema žena, dok je u Njemačkoj to slučaj u 67 odsto firmi.

Među tržištima u razvoju najveći udio žena rukovodilaca ima u Indoneziji - 41 odsto, na Filipinima - 40 i u Kini i na Tajlandu - po 38 odsto.

Van Evrope, među zemljama gdje su žene krajnje rijetko top menadžeri su Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati -14 odsto i Japan gdje je njihov udio svega 9 odsto.

U cijelom svijetu udeo top menadžera ženskog pola je na nivou od 24 odsto. Žene se najčešće nalaze na čelu kadrovskih službi (25 odsto) ili na mjestu glavnog finansijskog direktora (21 odsto). Svega 12 odsto kompanija u svijetu ima ženu glavnog izvršnog direktora ili generalnog direktora.

U najvećem broju slučajeva žene su rukovodioci u obrazovnim i socijalnih sferama, dok su u rudarstvu vrlo rijetko na visokim položajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije