Analize

U Sloveniji sve više ličnih bankrota

 U Sloveniji sve više ličnih bankrota
U Sloveniji sve više ličnih bankrota

LJUBLJANA - Broj ličnih bankrota u Sloveniji u velikom je porastu, o čemu svJedoči činjenica da je taj postupak u prvih šest mjeseci ove godine porastao na 2250 osoba, u odnosu na 450 u prvoj polovini 2013.

Slovenački vrhovni sud navodi da bi, shodno takvom trendu, ove godine lični  stečaj mogao da bude sproveden nad gotovo 4000 osoba, izvještava agencija Fena.

Institut pokretanja ličnog bankrota, kao mogućnost za one koji ne vide drugi izlaz iz finansijskih teškoća, zakonski je uveden krajem 2008. a u prvoj godini primjene zatražilo ga je 98 ljudi.

Lični bankrot može da pokrene dužnik ili njegov povjerilac, ali i radnik zaposlen u preduzeću koje mu duguje platu. 

U prvom slučaju, akontaciju troškova stečajnog postupka pokriva dužnik, a u druga dva slučaja početne troškove postupka snosi sud. Ukupni troškovi postupka iznose oko 2.000 evra, a imovinom dužnika tokom postupka upravlja stečajni upravnik sve do podmirenja duga.

Za kontrolu je nadležan sud, a sva imovina dužnika ulazi u stečajnu masu, iz koje se namiruju povjerioci. Iz stečajne mase izuzima se samo minimalna plata, umanjena za pokrivanje poreza i doprinosa za socijalno osiguranje, a dužnik se smatra samo ograničeno poslovno sposobnim dok se ne izvuče iz duga.

U ličnom stečaju posljednjih se godina našlo i nekoliko istaknutih slovenačkih preduzetnika i bivših političara.

S porastom broja ličnih bankrota rastu i troškovi državnog budžeta, jer procene pokazuju da će 2014. sudovi kao avans za otvaranje ličnih bankrota ui Sloveniji potrošiti čak 16 miliona evra, a ti se iznosi kasnije vrlo retko mogu naplatiti od osoba u stečaju, pa tako ostaju državni trošak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije