Analize

U decembru proizvođačke cijene ostale nepromijenjene

SARAJEVO - Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u decembru prošle godine ostale su nepromijenjene u odnosu na prethodni mjesec iste godine, dok su u odnosu na decembar 2013. više za 1,4 odsto.

U decembru 2014. u poređenju sa novembrom iste godine proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu niže su za 0,2 odsto, dok su na godišnjem nivou zabilježile rast od 0,8 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u decembru bile su više za 0,3 odsto nego u novembru, dok su u odnosu na decembar 2013. godine porasle za 2,6 odsto.

U decembru 2014. u poređenju sa novembrom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda su niže u netrajnim proizvodima za široku upotrebu za 0,3 odsto, dok je rast cijena zabilježen u oblasti energije za 0,1 odsto, te kapitalnim proizvodima za 0,2 odsto.

U decembru lani, u poređenju sa istim mjesecom 2013, proizvođačke cijene niže su u kapitalnim proizvodima za 1,1 odsto, dok su više u energiji za 0,1 odsto, intermedijarnim proizvodima za 2,4 odsto, trajnim proizvodima za široku upotrebu za 2,5 odsto, te netrajnim proizvodima za široku upotrebu za 0,6 odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu posljednjeg mjeseca 2014, u poređenju sa novembrom, niže su u energiji za 0,1 odsto, intermedijarnim proizvodima za 0,2 odsto, te netrajnim proizvodima za široku upotrebu za 0,3 odsto.

U decembru 2014. u poređenju sa istim mjesecom prethodne godine zabilježen je pad cijena u energiji za 0,2 odsto, intermedijarnim proizvodima za 0,1 odsto, te kapitalnim proizvodima za 1,4 odsto, dok je rast cijena u istom periodu zabilježen u trajnim potrošačkim dobrima za 3,9 odsto, te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,5 odsto.

U decembru 2014. u poređenju sa novembrom proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu niže su samo u netrajnim proizvodima za široku upotrebu za 0,1 odsto, dok su više u energiji za 0,4 odsto, intermedijarnim proizvodima za 0,2 odsto, kapitalnim proizvodima za 0,8 odsto, te trajnim potrošačkim dobrima za 0,1 odsto.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u decembru prošle godine u poređenju sa istim mjesecom 2013. niže su u kapitalnim proizvodima za jedan odsto, dok su više u energiji za 0,4 odsto, intermedijarnim proizvodima za 4,8 odsto, trajnim proizvodima za 0,7 odsto, te netrajnim potrošačkim dobrima za 0,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije