Analize

U kojoj zemlji je život najjeftiniji ?

U kojoj zemlji je život najjeftiniji ?
U kojoj zemlji je život najjeftiniji ?

Na sajtu "Movehub" je nedavno objavljena mapa koja slikovito pokazuje u kojim zemljama je život najskuplji, a u kojima je cijena življenja najmanja.

Prilikom računanja, u obzir su uzete razlike u cijenama namirnica, prevoza, usluga u restoranima, kao i troškova za struju, vodu i ostale komunalije, piše Blic.

Srbija se, očekivano, našla među jeftinijim zemljama za život, mada moramo istaći da prilikom izrade mape kao kriterijum nije uzeta prosječna plata.

Zemlje Evrope (svjetloplavom bojom su obojene najjeftinije, a braon bojom najskuplja zemlja) izdanju Mapa je napravljena na osnovu CPI (Consumer Price Index) koji obuhvata cijenu namirnica, troškove prevoza, cijene u restoranima različitih klasa i visinu izdataka koje građani moraju da izdvoje za račune.

 Što se tiče namirnica, upoređivane su cijene mesa, hljeba, pirinča, jaja, voća, povrća i alkoholnih pića.

 Pod troškovima prevoza, autori mape su mislili na cijenu pojedinačne i mjesečne karte za gradski saobraćaj, cijene goriva, cijene taksija...

 Cijena življenja u zemljama sa mape je upoređena sa cijenom življenja u Njujorku, pa bi tako, na primjer, život u Indiji (CPI 27) bio 73 odsto jeftiniji nego u "Velikoj jabuci".

 Sa druge strane, život u najskupljoj zemlji na svijetu - Švajcarskoj (CPI 126) - skuplji je od onog u Njujorku za 26 procenata.

 Srbija (CPI 43) se, zajedno sa većinom drugih zemalja u okruženju, našla u društvu jeftinijih zemalja u kojima je život upola jeftiniji nego u Njujorku. Od bivših jugoslovenskih republika je za život najjeftinija Makedonija (CPI 37, 8. najjeftinija zemlja na svijetu), dok je život najskuplji u Sloveniji (CPI 65).

 

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije