Analize

Udruženje Švajcarski franak dobilo presudu protiv banaka

Udruženje Švajcarski franak dobilo presudu protiv banaka
Udruženje Švajcarski franak dobilo presudu protiv banaka

Udruženje "Švajcarski franak" dobilo je kod Osnovnog suda u Banjaluci presudu u kojoj su usvojena oba tužbena zahtjeva postavljena po osnovu ugovora o kreditu sa valutnom klauzulom u švajcarskom franku.

"Ovom presudom prvenstveno je odlučeno o kamati, odnosno zbog neprimjenjivanja ugovorne klauzule o promjeni kamatne stope u skladu sa kretanjem referentne kamatne stope Libor banka je bila dužna da izvrši usklađivanje visine kamatne stope korisnika kredita, te je dužna da isplati iznos više plaćenih sredstava sa zakonskom zatenom kamatom", saopšteno je iz ovog udruženja.

U Udruženju podsjećaju da je ovo dio tužbenog zahtjeva koji je advokatska kancelarija "Golubović - Grabež" dobila prva u istoriji BiH pravosuđa, a po tom i dvije pravosnažne presude po osnovu kojih je izvršena naplata od banke u cijelosti.

"Drugi dio presude prvi put utvrđuje ništavost odredaba kojima se ugovara valutna klauzula u švajcarskim francima. Sud je u cijelosti usvojio navode tužioca, obavezao banku da korisniku kredita isplati sve iznose koje je korisnik više plaćao zbog kursnih razlika od početka trajanja kredita. Na ovaj način sud praktično ostavlja ugovor na snazi, ali bez valutne klauzule, što dovodi stranke u ravnopravnu poziciju, jer klijent koji je podigao kredit u KM svoju obavezu bi trebalo do kraja da isplaćuje u KM, bez uticaja kursa švajcarskog franka", navodi se u saopštenju.

U Udruženju napominju da je riječ o prvostepenoj presudi i da će konačan sud u ovim predmetima dati viši sudovi.

"Sud je prepoznao neravnopravan odnos između ugovornih strana gdje je, sa jedne strane, banka ostarivala uz zaradu i dodatni ekstra profit, dok je, sa druge strane, korisnik bio izložen dodatnim davanjima koja su ga dovela do ruba propasti. Nesrazmjerom davanja između onoga što je korisnik kredita primio i onoga što je bio dužan da vraća, prekršena su osnovna načela Zakona o obligacionim odnosima, što za posljedicu ima ništavost, a na to sud pazi po službenoj dužnosti za sve vrijeme sudskog postupka", ističu u Udruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije