Analize

Ugovor s poslodavcem štiti od prevare

Ugovor s poslodavcem štiti od prevare
Ugovor s poslodavcem štiti od prevare

BANJALUKA - Vrtoglavo raste broj oglasa kojima bh. građanima nude posao u inostranstvu, zbog čega se savjetuje veliki oprez, a nadležni ističu da je jedina ispravna procedura da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem.

Internet je prepun dokaza o tome kako su brojni građani, koji su vjerovali da će se zaposliti u Njemačkoj ili nekoj drugoj bogatoj evropskoj zemlji, ostali i bez radnog mjesta, i bez unaprijed uloženog novca.

I iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH priznaju da je već evidentiran određeni broj prevara u posredovanju u zapošljavanju naših građana izvan BiH, tokom kojeg je od građana tražen i novac.

"Praksa kod posredovanja u zapošljavanju je da privatne agencije koje vrše posredovanje svoje usluge naplaćuju od poslodavca koji traži radnu snagu, a ne od građana koji traže zaposlenje", upozorava Boris Pupić, portparol Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

On dodaje da posredovanje u zapošljavanju ne mogu vršiti fizička lica, te da svaka uplata na privatni račun jasno ukazuje da je riječ o prevari.

Bitno je, naglašava Pupić, da građani traže neki dokument od osobe s kojom razgovaraju, a koji će potvrditi da osoba radi za firmu koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju.

"Jedina ispravna procedura prilikom zapošljavanja u inostranstvu, bez obzira postoji li sporazum o zapošljavanju sa tom državom ili ne, jeste da radnik potpiše ugovor sa poslodavcem. Nakon toga, na osnovu ugovora i drugih dokumenata poslodavac traži radnu dozvolu za radnika. Onda radnik na osnovu dobijene dozvole, kopije pasoša i drugih dokumenata aplicira za radnu vizu u ambasadi države u koju želi ići na rad", kaže Pupić.

Dušan M. iz Mrkonjić Grada prisjeća se da je u više navrata pokušavao da pronađe posao u inostranstvu, ali i dodaje da je svaki put prošao kao bos preko trnja.

"Bio sam spreman da radim i kao građevinac jer je svagdje bolje nego ovdje. Nazvao bih broj naveden u oglasu i moj nesuđeni poslodavac uvijek bi tražio pare unaprijed. Nisam pristajao jer je, zaključio sam, najvjerovatnije riječ o prevari", kaže on.

Problem je, kaže Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, što se posredovanjem pri zapošljavanju u inostranstvu često bave i agencije koje prevare građane, a potom "iščeznu".

"Ne znam ni kome bi se čovjek obratio nakon što im se desi takva neprijatna situacija. Ljudi su jednostavno primorani da idu i na te nesigurne poslove, pokušavajući da zarade novac i bilo šta da rade. Potrebno je biti oprezan", ističe Vrabičićeva.

Podsjećanja radi, prije nekoliko mjeseci je banjalučka policija saopštila da traga za prevarantima koji su putem internet oglasa prevarili veći broj građana BiH obećavajući im posao u zemljama EU. Oni su, kako je utvrđeno, ojadili lakovjerne građane nudeći im najvjerovatnije nepostojeće poslove u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj.

Tražili su im, potvrđeno je iz policije, da, kako bi bili zaposleni, prvo uplate određenu svotu novca na ime lažne firme koja, navodno, posreduje u zapošljavanju u inostranstvu. Nakon što dobiju novac, prevaranti bi prekidali svaki kontakt s oštećenima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije