Analize

Umanjen izvoz robe iz RS u EU i CEFTA

Umanjen izvoz robe iz RS u EU i CEFTA
Umanjen izvoz robe iz RS u EU i CEFTA

BANJALUKA - Republika Srpska je za sedam mjeseci ove godine ostvarila izvoz u vrijednosti od 1,481 milijardu KM, što je za 4,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

S druge strane, ovi podaci ukazuju i na pad uvoza u RS, koji je u periodu januar - jul iznosio 2,533 milijarde KM, što je za 6,4 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine. Inače, pokrivenost uvoza izvozom za sedam mjeseci ove godine iznosila je 58,5 odsto.

Najviše se izvozilo u Italiju, i to u vrijednosti od 286 miliona KM, odnosno 19,3 odsto, te u Srbiju u iznosu od 194 miliona KM, odnosno 13,1 odsto od ukupno ostvarenog izvoza, dok je na trećem mjestu Njemačka, u koju je ostvaren izvoz u iznosu od 152 miliona maraka, što čini oko 10 odsto ukupnog izvoza RS.

S druge strane, najviše se uvozilo iz Srbije, i to u vrijednosti od 427 miliona KM, odnosno 16,8 odsto, i iz Rusije u vrijednosti od 422 miliona KM, odnosno 16,7 odsto od ukupno ostvarenog uvoza. Na trećem mjestu je Italija, iz koje je uvezeno oko 323 miliona KM raznih roba, što čini učešće od 12,7 odsto uvoza RS u tom periodu.

Posmatrano prema standardnoj međunarodnoj trgovinskoj klasifikaciji, najveći izvoz je ostvaren kod raznih gotovih proizvoda, zatim sirovih nejestivih materija - osim goriva, te proizvoda razvrstanih prema materijalu. U poređenju sa istim periodom prošle godine, u prvih sedam mjeseci 2015. godine najveći pad izvoza evidentiran je kod mineralnih goriva i maziva, za 48,5 odsto. Kada je u pitanju uvoz, najveći je bio kod proizvoda razvrstanih prema materijalu, zatim mineralna goriva i maziva, te mašine i transportna sredstva.

Podaci Zavoda za statistiku RS, prema klasifikaciji djelatnosti, pokazuju da je najveći izvoz ostvarila prerađivačka industrija, i to oko 1,3 milijarde KM, a zatim poljoprivreda, šumarstvo i ribolov sa 58 miliona KM izvoza. Ipak, najveći pad izvoza u ovoj oblasti zabilježen je kod proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, i to od 43,7 odsto. Međutim, prerađivačka industrija je ostvarila i najveći uvoz u RS, koji je u prvih sedam mjeseci ove godine iznosio 1,9 milijardi maraka i za 0,6 odsto je manji nego u uporednom periodu.

Isto tako, treba napomenuti da je u periodu januar - jul ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, došlo do pada izvoza RS u zemlje EU (3,3 odsto), ali i zemlje potpisnice sporazuma EFTA (27,8 odsto) i CEFTA (11,8 odsto). Međutim, izvoz je povećan u ostale razvijene zemlje i zemlje u razvoju. Kada je u pitanju uvoz, on je u ovoj godini smanjen iz zemalja EFTA (5,2 odsto) i CEFTA (dva odsto), dok je povećan iz zemalja EU (7,4 odsto), te iz ostalih razvijenih zemalja (31,8 odsto).

Kada je u pitanju jul ove godine, treba reći da je ostvaren izvoz u vrijednosti od 243 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 441 milion KM.

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene RS sa inostranstvom u julu ove godine procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 55 odsto.

Predrag Duduković, član Udruženja ekonomista RS - SWOT, rekao je da bi jedan od uzroka za pad izvoza mineralnih goriva i maziva za 48,5 odsto mogao biti veća potražnja goriva na domaćem tržištu.

"Što se tiče električne energije i pada izvoza, postoji više mogućih razloga, među kojima su nezainteresovanost inostranog tržišta za našu električnu energiju, ali i smanjenost kapaciteta proizvodnje električne energije, a samim tim je manja mogućnost za izvoz", rekao je Duduković.

Kada je u pitanju smanjenje uvoza, on kaže da može biti više razloga, a da je jedan od njih svakako smanjena kupovna moć stanovništva. Samim tim je, kako je kazao, manja i potražnja uopšte za proizvodima, pa tako i za proizvodima iz uvoza.

"Bilo bi bolje da je taj uvoz smanjen zato što je ovdje povećana proizvodnja, da se radi supstitucija uvoza sa domaćom proizvodnjom, ali bojim se da to nije jedan od razloga, već smanjena kupovna moć stanovništva", zaključio je Duduković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije