Analize

Venecuela na vrhu prema "indeksu jada"

Venecuela na vrhu prema "indeksu jada"
Venecuela na vrhu prema "indeksu jada"

VAŠINGTON - Prema "indeksu jada", koji obuhvata inflaciju i nezaposlenost, u kombinaciji sa osjećajem sreće ili nezadovoljstva stanovnika, Venecuela je na samom vrhu, a među deset našla se i Hrvatska.

Ekonomski stručnjak Artur Okun razvio je "Indeks jada", koji je bio  vrlo popularan tokom mandata američkih predsjednika Džimija Kartera i  Ronalda Reagana, navodi " Biznis Insajder".

Među deset "najjadnijih zemalja",  prema ovom indeksu /koji ima veliki broj kritičara/, nalazi se Kolumbija, čija je inflacija 2,9 odsto, a nezaposlenost 10,7 odsto. Kolumbija ima reputaciju glavnog svjetskog "supermarketa" kokaina.

U "top deset" je i  Ukrajina sa stopom inflacije od 12,6 odsto i velikom nezaposlenošću. Poseban problem ove zemlje, sem gotovog ugašene ekonomije, jeste sukob unutar njenih granica i osjećaj beznađa.  

Među najjadnijim zemljama, prema Okunovom indeksu, jeste i Urugvaj. Posebi podaci pokazuju da Urugvajci afričkog porijekla žive ispod granice siromaštva i imaju lošije obrazovanje.

Na crnom spisku je i Hrvatska u kojoj je nezaposlenost 17,8 odsto, a javni dug vrtoglavo visok. Pri ocjeni u obzir je uzeta činjenica da će Hrvatska "patiti" zbog sankcija Rusiji, jer se izvoz hrane u Rusiju procjenjuje na 1,5 odsto cijelog izvoza.

U vrhu su  i Turska sa stalnim korupcionaškim skandalima, zatim Egipat suočen sa prijetnjom islamista i Španija u kojoj je stopa nezaposlenosti čak 25 odsto.

Ti je i Grčka koja se nalazi na "evropskoj transfuziji", u kojoj je stopa nezaposlenosti i dalje visoka - 27,8 odsto.

Na samom vrhu "jadnih dražva" je Južnoafrička Republika, u kojoj su visoke stope nezaposlenih i oboljelih od side.

Vecenula je na samom vrhu mada se radi o zemlji koja ima zavidna energetska bogatstva.

Objašnjenje je da je zemlja suočena sa stalnim nemirima, da je usporen izvoz nafte - odnovne poluge zarade, te da, prema nalazima UN,  Venecuela ima drugu najveću stopu ubistava na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije