Analize

Višak na mlijeku 24 miliona KM

Višak na mlijeku 24 miliona KM
Višak na mlijeku 24 miliona KM

BANJALUKA - Oblast proizvodnje mlijeka za devet mjeseci zabilježila je spoljnotrgovinski višak vrijedan 24 miliona KM, a pozitivan bilans bi bio i daleko viši da zemlja značajnije ulaže u proizvodnju mliječnih prerađevina višeg stepena prerade.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, tokom prvih devet mjeseci zabilježen je rast i uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih prerađavina u BiH. U ovom vremenu smo uvezli mlijeko i mliječne prerađevine u vrijednosti od 35 miliona, a istovremeno izvezli u vrijednosti 59 miliona KM.

BiH je za devet mjeseci ove godine izvezla 49.143 tone mlijeka i mliječnih proizvoda, što je u odnosu na isti period prošle godine više za 1.207 tona, a u novčanoj vrijednosti povećanje od 4,3 miliona KM, naveli su u UIO BiH.

Istovremeno je uvezeno 28.998 tona mlijeka i prerađevina, što je za 3.138 tona više ili 7,3 miliona KM u odnosu na isti prošlogodišnji period.

BiH je mlijeko i mliječne proizvode, kao što su kiselo mlijeko, jogurt, kefir, surutka, mlačenica, sir, maslac i ostale mliječne masnoće, najviše uvozila iz Srbije i Hrvatske, u koje je najvećim dijelom i izvozila, potvrdili su u UIO BiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, istakao je da je proizvodnja mlijeka jedna od rijetkih proizvodnih grana zemlje koja ostvaruje spoljnotrgovinski višak, ali je dodao da je struktura ovog bilansa mogla biti daleko povoljnija.

"U susjedne zemlje najviše izvozimo konzumno mlijeko, čija je vrijednost manja, dok istovremeno uvozimo mnogo mliječnih prerađevina višeg stepena prerade, koje koštaju daleko više", objasnio je Usorac.

On je istakao da bi daleko bolji izvozni rezultati bili postignuti ukoliko bi BiH ulagala više u proizvodnju mliječnih prerađevina, voćne jogurte, maslace i slične proizvode.

"Trenutno na evropskom tržištu vlada manjak mlijeka, pa se s obzirom na veliku tražnju mlijeko lako može izvesti. Inače, to nije tako, zbog čega izvoz treba da baziramo na daleko manje zahtjevna afrička i azijska tržišta", rekao je Usorac.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS je ove godine proizvođačima mlijeka u saniranju posljedica suše povećalo iznos subvencija za mlijeko ekstraklase sa 0,25 KM na 0,35 KM po kilogramu proizvedenog i otkupljenog mlijeka. Ova premija važi za oktobar, novembar i decembar ove godine.

"Ministarstvo od ove mjere očekuje i da bude dodatni podsticaj poljoprivrednim proizvođačima u nastojanjima da povećaju proizvodnju mlijeka ekstraklase. Očekujemo da će se broj proizvođača mlijeka ove klase mlijeka povećati", rekao je Bojan Kecman, portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Premija za mlijeko prve klase je 0,20 KM, druge 0,16 KM, treće 0,10 KM, dok podsjećamo da je od junske premije ukinuto subvencioniranje mlijeka četvrte i mlijeka van klase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije