Analize

Vjerovatnoća da se nađe posao ispod 10 odsto

Vjerovatnoća da se nađe posao ispod 10 odsto
Vjerovatnoća da se nađe posao ispod 10 odsto

BEOGRAD - Tržište rada u Srbiji stagnira, male su mogućnosti zapošljavanja, a vjerovatnoća da se neko zaposli je ispod 10 odsto, pišu današnje „Večernje novosti“.

List navodi da je skoro nikakva ponuda poslova dovela do toga da građani Srbije rade i bez plate i bez doprinosa.

Hiljade drugih radnika u Srbiji svaki dan odlazi u firmu, u njoj čeka veče, al im plata izmiče, kao i ovjerena knjižica i staž , ugovori su najčešće sa vremenskom klauzulom, a plata uglavnom kasni i isplaćuje se iz nekoliko dijelova.

Profesorka beogradskog Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković Rakić kaže da je tokom prošle godine vjerovatnoća da nezaposleni pojedinac nađe posao bila veoma niska, svega 9,2 odsto.

„U zemljama EU tranzicija iz nezaposlenosti u zaposlenost iznosi nešto manje od 30 odsto u slučaju Belgije, Slovenije, Italije i Češke. U Velikoj Britaniji, Austriji, Španiji, Litvaniji i Estoniji oko 45 odsto nezaposlenih posle godinu dana nađe posao“, navela je ona.

Oko 18 odsto nezaposlenih sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije je, kako kaže, nakon šest mjeseci izgubilo volju da dalje traži posao i povuklo se sa Biroa.

Ona upozorava da je stopa neaktivnosti radno sposobnih građana Srbije koji ne rade, ali i ne traže posao iz godine u godinu sve veća, pa je tokom 2008. iznosila 37,4 odsto, a posljednji podaci pokazuju da je stigla do 40,1 odsto.

List prenosi procjene da najnižu zaradu, koja je oko 20.000 dinara /manje od 200 evra/ u Srbiji prima oko 142.000 radnika, dok je zvanična statistika prebrojala najmanje 55.000 građana koji na kraju mjeseca ne prime ni dinar.

Većina nezaposlenih nema izbor, jer, ionako niska, stopa zaposlenosti u Srbiji i dalje opada, tako da u poređenju sa martom 2011. godine u Srbiji radi 17.000 ljudi manje.

Analiza „Kvartalnog monitora“ Fonda za razvoj ekonomske nauke pokazuje da je najveći pad zaposlenosti tokom pola godine bio u prerađivačkoj industriji, oko 4.000 ljudi, a mjesta su se gubila i u poljoprivredi i građevinarstvu, kao i u drugim privrednim granama.

Jedino gdje se zapošljavalo u ovom periodu su informisanje i državni sektor, pa je u administraciji i javnim perduzećima uposleno 2.000 novih ljudi, koliko i u obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije