Analize

Vlada Slovačke planira oporezivanje bogatih

Vlada Slovačke planira oporezivanje bogatih
Vlada Slovačke planira oporezivanje bogatih

BRATISLAVA - Nova slovačka vlada lijevog centra objavila je danas planove za konsolidaciju javnih finansija putem ukidanja jedinstvene poreske stope na korporativna i lična primanja od 19 odsto i uvođenja viših poreza.

Socijdemokratska partija Smjer premijera Roberta Fica pobijedila je na vanrednim parlamentarnim izborima 10. marta zahvaljujući obećanjima da će unaprijediti socijalnu zaštitu putem povećanja poreza na bogatstvo, uz istovremeno zadržavanje kontrole budžetskih izdataka.

"Vlada odbija da povećanje poreza na potrošnju bude jedini način za pribavljanje budžetskog prihoda. Uvešćemo progresivne poreze na korporativne i lične prihode koji su iznad standardnog", saopštila je vlada premijera Fica, bez navođenja širih pojedinosti.

Smatra se da je jedinstvena kamatna stopa od 19 odsto, koja je uvedena 2004. , doprinijela ekonomskom uspjehu te bivše komunističke države jer je privukla mnoge strane investitore, prvenstveno u automobilski i elektronski sektor.

Fico se odavno zalaže za eliminisanje tog poreza od 19 odsto na lične prihode i za uvođenje 25-oprocentne stope za one koji zarađuju više od 33.000 evra (43.600 dolara) godišnje, prenijela je francuska agencija AFP.

On je takođe iznio ideju za uvođenje poreza od 22 odsto na unosne firme, uključujući monopole, banke i telekomunikacione kompanije.

Partija Smjer, uz to, podržava uvođenje poreza na finansijske transakcije u evrozoni.

Ficova administracija je danas insistirala na tome, da će nove poreske mjere zadržati budžetske izdatke u skladu sa limitima Evropske unije.

"Glavni cilj je da deficit javnih finansija bude skresan ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2013. ", navedeno je današnjem saopstenju.

"Vlada će se usredsrediti na mjere koje neće suzbiti ekonomski rast i koje neće imati prevelik uticaj na najranjivije slojeve stanovništva", dodato je u vladinom saopštenju.

Fico, koji je uveo Slovačku u evrozonu 2009. tokom svog prvog mandata na funkciji premijera od 2006. do 2010. , takođe je obećao da će biti "odgovoran i konstruktivan partner u evrozni".

Slovačka, koja je 2004. postala članica EU, nastoji da smanji deficit javnih finansija ispod cilja u EU od tri odsto BDP u 2013. , poslije očekivanog budžetskog manjka u ovoj godini od 4,6 odsto BDP.

Očekuje se da će rast slovačke ekonomije ove godine iznositi 2,3 odsto, poslije proslogodišnjeg jačanja od 3,3 odsto, mada je slovačka izvozno orijentisana privreda, kojom dominiraju autoindustrija i elektronika, ranjiva na bilo kakvo šire slabljenje u regionu, prije svega u njenom najvećem partneru - Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije