Analize

Za Šveđane keš ne postoji

Za Šveđane keš ne postoji
Za Šveđane keš ne postoji

Za Šveđane, čini se, keš ne postoji. Svaki Šveđanin koristi usluge elektronskog plaćanja u prosjeku 260 puta na godišnjem nivou.

Zahvaljujući elektronskom sistemu plaćanja, poput "Swish", prevaziđena je potreba za korišćenjem bankomata za gotovinu, dok na uličnom nivou, čak i maloprodajni lanci švedske verzije "The Big Issue" i "Situation Stockholm" prihvataju plaćanje karticom, piše B92.

Međutim, ovo nije rastući trend u Evropi. U Italiji, na primjer, keš je još uvijek neprevaziđen i čini tri četvrtine ukupne kupovine.

S druge strane, prema navodima Udruženja švedskih bankara, oružani pljačkaši, čini se, ostaju bez posla. Tako je u 2012. godini u Švedskoj prijavljeno samo pet pljački banaka, što je najniža stopa u posljednjih trideset godina.

Prema istom istraživanju, čak dvije trećine Šveđana vjeruje da je gotovina u ruci osnovno ljudsko pravo, a prema mišljenju vanrednog profesora industrijske dinamike Niklasa Advirsona potpuni nestanak novca iz švedskog sistema bi mogao da se desi 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije