Analize

Zabilježen rast industrijske proizvodnje

Zabilježen rast industrijske proizvodnje
Zabilježen rast industrijske proizvodnje

SARAJEVO - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u februaru bilježi rast za 0,6 odsto u poređenju sa januarom, te pad za 1,2 odsto u odnosu na isti mjesec 2014. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja energije u februaru veća je za 2,4 odsto u odnosu na prethodni mjesec, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 odsto, kapitalnih proizvoda za 0,7 odsto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda ostala na istom nivou, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za jedan odsto. 

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju u februaru veća je za 1,9 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, intermedijarnih proizvoda za jedan odsto, dok je proizvodnja energije manja za četiri odsto, kapitalnih proizvoda za 4,9 odsto, te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 16 odsto. 

Desezonirana industrijska proizvodnja u februaru bilježi rast u vađenju ruda i kamena za 2,9 odsto, u prerađivačkoj industriji za 0,1 odsto, dok proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom bilježi pad za 1,3 odsto u poređenju sa januarom. 

Industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, u februaru bilježi pad u prerađivačkoj industriji za 0,1 odsto u odnosu na februar prethodne godine, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i plinom za 2,9 odsto, a u vađenju ruda i kamena za 7,8 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije