Analize

Zapadnim kompanija neophodna ruska nafta

Zapadnim kompanija neophodna ruska nafta
Zapadnim kompanija neophodna ruska nafta

PARIZ - Kada "energetski car pokaže zube" predstavnici zapadnih vlada strahuju za sudbinu njihovih preduzeća i nabavke energenata, dok tržišta reagaju na prve zvuke ruskih čizmi rastom cijena nafte, piše danas francuski list Mond.

Cijena barela nafte je na njujorškoj i londonskoj berzi juče skočila na dva dolara dok je gas u više dijelova Evrope poskupio dva odsto.

 Ne treba zaboraviti da međusobna zavisnost i isprepleteni odnosi Rusije i Zapadne Evrope štite i najgoru politiku, ocjenjuje list.

Analitičari podsjećaju da je u periodu najvećeg zahlađena između Zapada i SSSR u vrijeme vladavine Brežnjeva, Rusija je ostala pouzdani  evropski dostavljač nafte.

Evropski klijenti su jedino 2006. i 2009. bili kolateralne žrtve konflikta Rusije i Ukrajine kroz koju još uvijek prolazi 60 odsto dostave ruskog gasa evropskim zemljama.

Rusija polovinu količine od 10 miliona barela nafte, koliko iscrpi dnevno, i 200 milijiradi metara kubnih gasa koliko proizvodnje godišnje izveze u evropske zemlje čije ekonomije zavise od tih energenata.

S druge strane, izvoz energenata je Moskvi najznačajniji izvor budžetskog prihoda i glavni stožer privrede.

Ne treba zaboraviti da zapadne kompanije pružaju glavnu tehnološku podršku u crpenju nafte iz mora i proizvodnji prirodnog gasa koji se dostavlja na azijski kontinent.

Naftne kompanije koje posluju u Rusiji su najugroženije novonastalom krizom oko Ukrajine, na čelu sa britanskom naftnom kompanijom Britiš petroleum (BP) koja poseduje 19,75 odsto kapitala ruskog Rosnefta. Njene akcije su juče na londonskoj berzi izgubile 2,3 odsto vrijednosti.

Američka kompanija EksonMobajl (ExxonMobil), italijanski ENI i norveški Statoil potpisale su značajne ugovore sa Rosneftom.

Britansko-holandska kompanija Šel (Shell) je partner ruskog Gasproma  na razvoju ugljovodonika na ruskom Arktiku.

Francuska petrohemijska kompanija Total je vlasnik 16 odsto kapitala ruskog nezavisnog proizvođača gasa Novatek i partner u projektu osvajanja jednog od najvećih ruskih nalazišta kondenzata gasa Južni-Tambej.

Sem toga Total ima 20 odsto udjela u projektu Jamal-LPG čijih 51 odsto pripada Novateku. Projekat predviđa izgradnju fabrike tečnog gasa kapaciteta 15 miliona tona godišnje namjenjenog isključivo izvozu, a koja će se puštati u rad u tri etape, 2016, 2017. i 2018. godine.

Rezerve nalazišta Južni Tambej procjenjene su na 418 milijardi kubnih metara gasa i 15 miliona tona kondenzata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije