Analize

Žene često samo formalni vlasnici firmi

Žene često samo formalni vlasnici firmi
Žene često samo formalni vlasnici firmi

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se posljednjih godina u BiH u sve većoj mjeri ulaže u oblast razvoja ženskog preduzetništva, veliki broj žena i dalje ima problem da u organizaciji i vođenju biznisa bude ozbiljno shvaćen, zbog činjenice da u domaćim poslovnim vodama dominiraju muškarci.

To je jedan od osnovnih zaključaka sa konferencije "Afirmacija ženskog poduzetništva u BiH" i okruglog stola "Položaj žena u preduzetništvu RS", koji su u Sarajevu, odnosno Banjaluci organizovani povodom Svjetskog dana preduzetnica.

Posljednja istraživanja pokazala su da je većina žena u BiH zaposlena u sektorima usluga i trgovine, te se bavi poljoprivredom.

Analize napravljene u RS pokazale su da su čak 40 odsto od ukupnog broja preduzetnika žene, a objašnjenje visokog postotka krije se u činjenici da muškarci u velikom broju slučajeva firme formalno registruju na žene, dok oni suštinski upravljaju tim firmama.

Nejira Nalić, direktorica mikrokreditne fondacije "MI-Bospo", koja vodi projekat "Žene u biznisu", organizator sarajevske konferencije, naglasila je da trenutno u svojoj mreži žena u biznisu imaju 990 poduzetnica, a da im je cilj da ih do kraja septembra imaju 2.460.

"Njih 60 odsto su same vlasnice, a 40 odsto suvlasnice. Oko 60 odsto živi u selima i bavi se poljoprivredom, proizvodnjom, uslugama i trgovinom. Mi im pružamo nefinansijske usluge i podržavamo kroz treninge, edukacije kako da upravljaju sredstvima da imaju bolji rezultat, da dobro upakuju svoje proizvode", kazala je Nalićeva.

Danuta Mun, supruga ambasadora SAD u BiH Patrika Muna, istakla je da je mreža žena u biznisu otvorila jaku bazu žena koje su obrazovanije i spremnije da se upuste u razvoj biznisa, te da je projekat značajan za ekonomski uspjeh u BiH.

Elizabeta Josipović, direktorica firme "Sconto-prom", kazala je da je sama prije 13 godina pokrenula posao, te da danas zapošljava 600 radnika i poznatu robnu marku "Urban namještaj".

"I danas nailazimo na probleme, jer je ipak žena na drugom mjestu, pogotovo u biznisu, dok kroz projekat poput ovog želimo da se izborimo za ravnopravnost", naglasila je Josipovićeva.

Na okruglom stolu u Banjaluci Gordana Lihović, predsjednica Upravnog odbora Udruženja žena preduzetnica i rukovodilaca "Una", rekla je da žensko preduzetništvo otvara mogućnost ženama da budu samostalne.

"U žensko preduzetništvo se posljednjih godina laganim tempom sve više ulaže i ono bilježi sve značajnije rezultate", rekla je Lihovićeva.

Ona je dodala da su istraživanja pokazala da su preduzetnice u preko 55 odsto slučajeva visokoobrazovane i da većina njih teži ka tome da stekne još viši stepen obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije