Analize

Žene na vodećim položajima češće u depresiji

Žene na vodećim položajima češće u depresiji
Žene na vodećim položajima češće u depresiji

VAŠINGTON - Žene na vodećim položajima češće pokazuju simptome depresije od svojih muških kolega, pokazuje američka studija.

Kod muškaraca autoritet, odnosno mogućnost da ljude zapošljavaju i daju im otkaz, smanjuje simptome depresije, kaže studija sprovedena na 2.800 muškaraca i žena srednjih godina, piše portal Pliva.

Kada posao uključuje zapošljavanje, otkaze i uticaj na plate, žene imaju 9 odsto višu stopu pojave depresivnih simptoma od žena na nižim položajima.

Istovremeno, muškarci na vodećim položajima pokazuju 10 odsto manje simptoma depresije od onih koji koji rade manje važne poslove.

"Ove žene imaju lošije psihičko zdravlje od žena na nižim položajima", kaže vođa studije Tatjana Pudrovska i objašnjava da se šefice moraju nositi s napetostima koje postoje s osobljem, stereotipima i predrasudama, socijalnom izolacijom, otporom podređenih i nadređenih kolega.

Pudrovska ističe da se žene moraju mnogo više truditi da bi došle na visok položaj nego muškarci, a kada tamo i stignu njihovo pravo na taj status se stalno ispituje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije