Analize

Žitarice bujaju, ali se voće suši

Žitarice bujaju, ali se voće suši
Žitarice bujaju, ali se voće suši

BANJALUKA, BIJELJINA - Nakon prošlogodišnjih poplava, koje su opustošile usjeve i voćnjake, te ranijih nekoliko sezona kada su štetu nanosile suše, dobar dio bh. poljoprivrednika sada može da odahne, jer je stanje na poljoprivrednim parcelama znatno bolje.

Problema, ipak, ima i ove sezone, ali se poljoprivredni proizvođači nadaju da će ih prevazići.

Kada je riječ o ozimim žitaricama, u poprilično dobrom su stanju i obećavaju dosta solidan prinos, a i na površinama zasijanim kukuruzom slika je optimistična.

Isto tako, zasađeni usjevi, kada je u pitanju povrće, zasad se dobro razvijaju, a razloga za zadovoljstvo imaju i vinogradari, za koje je ova sezona, u poređenju s ranijim, odlična.

Ipak, voćare muči glavobolja, jer lanjske poplave još uzimaju svoj danak. Dok podvlače crtu, poljoprivrednici ocjenjuju da je ova godina znatno povoljnija za poljoprivredu, ali da ih problemi, ipak, nisu zaobišli.

Optimalan razvoj pšenice

Ozime žitarice, prije svega pšenica i ječam, prema riječima Stojana Marinkovića, predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, dobro napreduju.

"Imali smo dosta solidnu jesen i blagu zimu, tako da su usjevi dostigli svoj optimalni nivo razvoja u proljeće. Prema onom što sada vidimo na parcelama, usjevi i pšenice i ječma su u poprilično dobrom stanju i obećavaju dosta solidan prinos", kazao je Marinković.

Kukuruz dobro niče

Kada je riječ o kukuruzu, koji bh. poljoprivrednici masovno siju, zasad je stanje veoma dobro - dosta bolje od ranijih godina.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, ističe da je većina poljoprivrednika posijala kukuruz, ali da je ostalo još površina koje treba da se zasiju.

"Može se reći da kukuruz dobro niče, ali još je dosta vremena i treba se vidjeti kakvo će stanje biti na kraju", rekao je Usorac.

Mrazevi zaobišli povrće

Ova sezona je za povrtare, u poređenju s prethodnom, dosta bolja. Stručnjaci kažu da je, kada je riječ o klimatskim prilikama, stanje zadovoljavajuće.

"Nije bilo kasnih mrazova, što je jako dobro. Procjenjujem da se zasađeni usjevi, kada je u pitanju povrće, zasad dobro razvijaju i ukoliko bi u narednom periodu vremenske prilike bile povoljne, mogla bi se očekivati prosječna povrtarska godina", naglašava Mile Dardić, profesor povrtarstva na Poljoprivrednom fakultetu Banjaluka.

Plodovi opadaju

Kada je voćarstvo u pitanju, početak godine obećavao je dobre prinose, ali su se kasnije pojavili problemu koji i te kako zadaju glavobolju voćarima.

"Posljedice prošlogodišnjih poplava i jači napad bolesti uticao je na to da se suše stabla šljive, kajsije, višnje i tako dalje. Kada je riječ o šljivi, voćari sa terena se žale i da masovno opadaju plodovi", naglašava Nada Zavišić, šef Zavoda za voćarstvo i vinogradarstvo pri poljoprivrednom institutu RS.

Inače, na našim područjima najdominantnije voćarske kulture su šljiva i jabuka, ali ima i kruške, trešnje, višnje, kajsije, breskve i ostalih vrsta voća.

Vinogradari zadovoljni

Ako se po jutru dan poznaje, ova godina će, što se grožđa tiče, biti berićetna.

"Malo ima suše i trebalo bi kiše, ali, uglavnom, zasad sve ide onako kako treba. Možemo reći da je sve u redu. Lanjska godina bila je dosta teška, a u poređenju s njom ova je odlična. Ko je protekle godine vodio računa o lozi, ove godine nema problema. Vidjećemo kako će biti do berbe, do koje preostaje još dug period", naglasio je Zoran Obren Vukoje, predsjednik Udruženja vinogradara i vinara Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije