Privreda

230 miliona KM u elektroenergetske projekte

230 miliona KM u elektroenergetske projekte
230 miliona KM u elektroenergetske projekte

TREBINJE - Preduzeće "Elektroprivreda Republike Srpske" (ERS) ove godine finansiraće sa 230 miliona KM elektroenergetske projekte, a oko osam miliona maraka izdvojiće u akcijski fond za subvencije električne energije socijalno ugroženom stanovništvu, rečeno je danas u Trebinju nakon sastanka predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića i ministra industrije, energetike i rudarstva Željka Kovačevića sa rukovodstvom "Elektroprivrede".

Radojičić je rekao da je ERS kapitalno preduzeće u Srpskoj, a da je energetika komparativna prednost, koja ne može biti održana ukoliko nema investicija, što podrazumijeva kapitalne remonte i ulaganja u nove elektronergetske projekte.

On je istakao da je ERS, i pored loše hidrološke situacije, pozitivno poslovala, te da je u prethodnom periodu uložen ogroman napor i trud da se obezbijedi stabilnost sistema i uredno snabdijevanje električnom energijom.

Radojičić je rekao da je od posebne važnosti da je cijena električne energije u Srpskoj, u poređenju sa okruženjem, niža za domaćinstva i druge potrošače.

Kovačević je naglasio da Vlada RS podržava nastojanja i aktivnosti ERS-a u daljim investicijama i razvoju elektroenergetskog sektora u Srpskoj.

Kao neke od značajnijih projekata u koje će značajna sredstva biti uložena ove godine, Kovačević je naveo kapitalni remont Termolektrane Gacko, izgradnju Hidroelektrane Dabar, te izgradnju pojedinih energetskih objekata u Hidroelektranama na Trebišnjici, napominjući da će jedan dio sredstava biti uložen i u revitalizaciju postojećih objekata.

Direktorka ERS-a Branislava Milekić podsjetila je da je ovaj elektroenergetski gigant prošle godine ostvario dobit od 6,4 miliona KM, ističući da je trenutno sistem stabilan i da radi bez problema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije