Privreda

AMG kupila sva prava i potraživanja WAZ-a u Srbiji

AMG kupila sva prava i potraživanja WAZ-a u Srbiji
AMG kupila sva prava i potraživanja WAZ-a u Srbiji

BEOGRAD - Adria Media Grupa, koja izdaje list Kurir, kupila je sva prava i potraživanja bivšeg WAZ-a prema Politika novine i magazini, Politika Štamparjia i Politika AD.

Kako je saopštila AMG, kupljena su sva prava i potraživanja od naslijednika WAZ-a "Funken medien grupe", a osim kompanija vezanih za dnevni list "Politika", kupljena su prava i potraživanja njemačke kompanije prema kompanijama "Dnevnik Vojvodina pres" i "NID Novosti".

"Adria Media Group d.o.o. će u narednom periodu ući u proces realizacije ovih prava i potraživanja, poštujući sve važeće zakone Republike Srbije. U slučaju da AMG ostvari pravo vlasništva u bilo kom od gore navedenih privrednih društava, tražićemo saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednik AMG Aleksandar Rodić.

Adria Media Group izdaje dnevni list Kurir, 41 štampano izdanje magazina i nedjeljnika, 24 digitalna izdanja i ima 720 zaposlenih u regionu. Posluje na tržištima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.

Njemački WAZ je imao polovinu vlasništva u "Politici", da bi 2012. godine taj udio bio prodat kompaniji "Ist medija grupi", koja je registrovana u Moskvi i koja je u medijima povezivana sa tadašnjom vlasti.

Takav vlasnički odnos i dalje je upisan u podacima Agencije za privredne registre, iako je bilo priča o tome da će ta kompanija "ustupiti akcije Politici", a krajem prošle godine je i Komisija za zaštitu konkurencije privremeno zabranila prodaju dijela Politike NM.

Ist medija grupa je juna 2012. godine od njemačkog WAZ-a kupila 50 odsto udijela u PNM i imala je obavezu da Komisiji prijavi to preuzimanje, što, kako je saopštila Komisija, nije urađeno.

WAZ je 2002. godine sa Politikom osnovao PNM gdje su obije strane imale po 50 odsto vlasničkog uloga, a kasnije je taj ulog prenio na povezanu firmu OST holding iz Beča.

Sredinom 2012. godine VAC je uputio ponudu Politici da po pravu preče kupovine otkupi njegov udio u PNM za 4,7 miliona evra, što Politika nije iskoristila, pa je udio prodat Ist medija grupi.

U kupoprodajnom ugovoru navedena je ukupna vrednost transakcije od 4,7 miliona evra.

(N.N./B92)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije