Privreda

Agrarna politika šansa za razvoj

Agrarna politika šansa za razvoj
Agrarna politika šansa za razvoj

BANJALUKA - Socijalistička partija veliku razvojnu šansu Republike Srpske vidi u jačanju agrarne privrede i većim investicijama u ovu oblast posebno nakon velikih poplava koje su nanijele ogromnu štetu na usjevima i poljoprivrednim dobrima, saopšteno je iz te partije.

U saopštenju se navodi da Srpska mora da podigne domaćeg poljoprivrednika i da mu putem sigurnog plasmana proizvoda, povoljnih koncesija, podsticaja i kredita omogući razvoj i konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

"Posebnu pažnju treba obratiti na mala poljoprivredna gazdinstava, jer ona čine značajan dio ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava, a naš cilj je da se ona osnaže, organizuju i udruže, jer na takav način mogu da daju maksimalan doprinos", ističu iz Socijalističke partije.

U saopštenju se dodaje da bi trebalo povećati obim korištenja poljoprivrednog zemljišta, a posebno zapuštenog koje bi trebalo iskoristiti u svrhu unapređenja organske proizvodnje, jer ova područja nisu dugo obrađivana i korištena za proizvodnju, pa u zemljištu nema ostataka pesticida i herbicida.

"Zemljište koje se ne obrađuje potrebno je pod povoljnim uslovima dati pod koncesije ili prodati, a sav dobijeni novac trošiti isključivo za razvoj agrara, modernizaciju i osavremenjivanje poljoprivredne proizvodnje, radi jačanja njene konkurentnosti", naglašava se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije