Agrokop izdat pod zakup

Vesna Duka - 04.05.2012 17:50
Agrokop izdat pod zakup

TREBINJE - Predstavnici Investicionog fonda "Svis Nova" iz Švajcarske potpisali su s rukovodstvom trebinjskog poljoprivrednog preduzeća A.D. "Agrokop" ugovor o zakupu, budući da su zainteresovani za kupovinu većinskog paketa akcija firme.

"Ugovor podrazumijeva preuzimanje naše obaveze da, uz saglasnost direktora i stečajnog upravnika, odradimo sve potrebne radnje, najprije one koje se tiču zaštite vinograda, kako čokoti i budući prinosi na njima ne bi trpjeli štetu do našeg konačnog dogovora", kaže Vladislav Kovačević, predstavnik "Svis Nove".

On dodaje da je u toku i registracija nove firme kćerke "Svis Nove" u RS koja će ubuduće gazdovati "Agrokopom" pod zakupom.

Ugovorne strane saglasile su se da postoje opravdani interesi za ovakvim djelovanjem, jer, kako su se složili, postoje opravdani interesi većeg broja proizvođača vina iz Trebinja i Hercegovine koji sa "Agrokopovih" vinograda nabavljaju sirovinu, koja njihova vina i čini autohtonim.

"Svis Nova" je još početkom godine uložila 110.000 maraka na ime dugovanja radnicima i u finansiranje rezidbe, čime su pokazali ozbiljne namjere za kupovinu većinskog paketa akcija "Agrokopa", ali su u tome trenutno onemogućeni zbog pokretanja predstečajnog postupka u ovom kombinatu.

"Jedino nas je to spriječilo da do sada ne bude okončano naše preuzimanje većinskog dijela 'Agrokopa', za čija smo 64 procenta kapitala već potpisali protokol, s tim da smo spremni preuzeti i ostali dio", kazao je Kovačević i dodao da s obzirom na to da ne mogu uticati na to da li će se stečaj pokrenuti ili ne, preostaje jedino čekanje.

Prema njegovim riječima, ukoliko do stečaja dođe, u procesu reorganizacije će nastojati preuzeti većinski dio kapitala.

On dodaje da su prvi radnici već ušli u vinograde, a da će i ostalima u narednim danima biti ponuđen posao na kojem će možda doći i do prekvalifikacije pojedinih radnika, ali niko ko želi da radi neće ostati bez posla.

Goran Fržović, predsjednik Sindikalne organizacije "Agrokopa", kaže da radnici prihvataju nove investitore i da su spremni da uđu u vinograde kako bi dalji proces zaštite čokota, plijevljenje trave i svi predviđeni poslovi za ovo doba godine bili odrađeni na vrijeme.

Investitori će, u vrijeme zakupa, popola dijeliti profit sa "Agrokopom", a prema riječima Kovačevića, spremni su da čekaju sedam do osam godina do cjelokupnog povrata uloženih sredstava, odnosno tek nakon toliko vremena očekuju profit.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

 • Vrijeme pogoduje zametanju jabuke

  03.05.2015 10:36 - Srna

  NOVI GRAD - Viši stručni saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Mirko Jokić rekao je Srni da vremenski uslovi pogoduju zametanju jabuke i da je većina voćnih vrsta u fazi precvjetavanja.

 • Potpisani ugovori sa 60 odsto potrošača

  02.05.2015 15:01 - Srna

  BANJALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" Banjaluka do sada je potpisalo ugovore o snabdijevanju električnom energijom sa oko 60 odsto potrošača sa svog distributivnog područja koje pokriva 21 lokalnu zajednicu.

 • Sjetva kukuruza u optimalnom roku

  02.05.2015 09:34 - Srna

  NOVI GRAD - Na području prijedorske regije oko 90 odsto kukuruza zasijano je u optimalnom roku, do kraja aprila, rekao je Danijel Egić, saradnik u Resoru za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

 • Zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza

  01.05.2015 14:44 - Srna

  NOVI GRAD - U Donjim Rakanima kod Novog Grada, na imanju Svetozara Japundže, danas je zasijana ogledna parcela sa 60 hibrida kukuruza.

 • U Milanu otvorena Svjetska izložba EXPO 2015.

  01.05.2015 13:14 - Agencije

  MILANO - U Milanu je danas otvorena Svjetska izložba EXPO 2015, koja će trajati do 31. oktobra, sa temom "Nahranimo planetu, energija za život".

 • Dodik: Struja u Srpskoj i poslije poskupljenja najniža u okruženju

  01.05.2015 13:05 - Srna

  GRADIŠKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će cijena struje u Srpskoj i nakon povećanja biti najniža u okruženju.

 • Sindikalci ne pristaju na donošenje novog zakona o radu

  01.05.2015 12:12 - Srna

  BANJALUKA - Učesnici mirne protestne šetnje, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, poručili su danas u Banjaluci u ime 120.000 članova sindikata da ne pristaju na donošenje novog zakona o radu i smanjenje stečenih prava radnika.

 • Srećni kada radni dan završe bez povreda

  01.05.2015 11:21 - AA

  SARAJEVO - Radnici koji obavljaju poslove na nekoliko stotina metara visine izazivaju strah i bude poštivanje mnogih ljudi koji ih posmatraju sa ulica.

 • U Banjaluci mirna protestna šetnja radnika

  01.05.2015 10:34 - Srna

  BANJALUKA - U Banjaluci je danas, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, počela mirna protestna šetnja članova sindikata sa porukom "ne" novom zakonu o radu i urušavanju stečenih radničkih prava.

 • Prvomajski proglas: Kriza rada i morala

  30.04.2015 14:17 - Srna

  PODGORICA - U Crnoj Gori se i ove godine Međunarodni praznik rada obilježava u sjenci ekonomske krize zbog izuzetno teškog materijalno-socijalnog položaja zaposlenih i građana, saopštio je Savez sindikata Crne Gore u Prvomajskom proglasu.

 • »Aluminij« grca u dugovima

  30.04.2015 14:11 - Srna

  MOSTAR - Kompanija "Aluminij" iz Mostara na kraju prošle godine imala je dug od 213,8 miliona KM, što uključuje oko 120,8 miliona KM duga prema "Elektroprivredi" HZHB i 67,3 miliona KM duga prema kreditnim institucijama, navodi se u izvještaju o analizi poslovanja koji je ova kompanija naručila od revizorske kuće "KPMG".

 • MMF ne traži ukidanje rada na neodređeno

  30.04.2015 14:01 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić izjavio je da MMF ne traži da se novim zakonom o radu ukinu radni odnos na neodređeno vrijeme i kolektivno pregovaranje, ali da se mora znati u kojim pregovorima sindikat može učestvovati.

 • Vlada RS za efikasno provođenje reformi

  30.04.2015 12:53 - Srna

  BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, tokom sastanka sa šefom Misije MMF-a u BiH Ronom van Rodenom, istakla je opredjeljenje Vlade za efikasno provođenje reformi definisanih Ekonomskom politikom, podsjetivši da su u skladu s tim ciljevima dva seta reformskih zakona već upućena u parlamentarnu proceduru.

 • Savanović: Novi Zakon o radu do kraja godine

  30.04.2015 12:02 - Srna

  BANJALUKA - Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske (RS) Milenko Savanović smatra da će novi Zakon o radu u RS biti usvojen do kraja godine.

 • Stopa nezaposlenih na stabilnih 6,4 odsto

  30.04.2015 11:41 - Srna

  BERLIN - U Njemačkoj je stopa nezaposlenosti ostala stabilna u aprilu na 6,4 odsto, što je najniža stopa od ponovnog ujedinjena Njemačke 1990. godine, pokazali su danas objavljeni podaci njemačke kancelarije za statistiku.

Oglasi za posao

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.