Privreda

Agrokop izdat pod zakup

Agrokop izdat pod zakup
Agrokop izdat pod zakup

TREBINJE - Predstavnici Investicionog fonda "Svis Nova" iz Švajcarske potpisali su s rukovodstvom trebinjskog poljoprivrednog preduzeća A.D. "Agrokop" ugovor o zakupu, budući da su zainteresovani za kupovinu većinskog paketa akcija firme.

"Ugovor podrazumijeva preuzimanje naše obaveze da, uz saglasnost direktora i stečajnog upravnika, odradimo sve potrebne radnje, najprije one koje se tiču zaštite vinograda, kako čokoti i budući prinosi na njima ne bi trpjeli štetu do našeg konačnog dogovora", kaže Vladislav Kovačević, predstavnik "Svis Nove".

On dodaje da je u toku i registracija nove firme kćerke "Svis Nove" u RS koja će ubuduće gazdovati "Agrokopom" pod zakupom.

Ugovorne strane saglasile su se da postoje opravdani interesi za ovakvim djelovanjem, jer, kako su se složili, postoje opravdani interesi većeg broja proizvođača vina iz Trebinja i Hercegovine koji sa "Agrokopovih" vinograda nabavljaju sirovinu, koja njihova vina i čini autohtonim.

"Svis Nova" je još početkom godine uložila 110.000 maraka na ime dugovanja radnicima i u finansiranje rezidbe, čime su pokazali ozbiljne namjere za kupovinu većinskog paketa akcija "Agrokopa", ali su u tome trenutno onemogućeni zbog pokretanja predstečajnog postupka u ovom kombinatu.

"Jedino nas je to spriječilo da do sada ne bude okončano naše preuzimanje većinskog dijela 'Agrokopa', za čija smo 64 procenta kapitala već potpisali protokol, s tim da smo spremni preuzeti i ostali dio", kazao je Kovačević i dodao da s obzirom na to da ne mogu uticati na to da li će se stečaj pokrenuti ili ne, preostaje jedino čekanje.

Prema njegovim riječima, ukoliko do stečaja dođe, u procesu reorganizacije će nastojati preuzeti većinski dio kapitala.

On dodaje da su prvi radnici već ušli u vinograde, a da će i ostalima u narednim danima biti ponuđen posao na kojem će možda doći i do prekvalifikacije pojedinih radnika, ali niko ko želi da radi neće ostati bez posla.

Goran Fržović, predsjednik Sindikalne organizacije "Agrokopa", kaže da radnici prihvataju nove investitore i da su spremni da uđu u vinograde kako bi dalji proces zaštite čokota, plijevljenje trave i svi predviđeni poslovi za ovo doba godine bili odrađeni na vrijeme.

Investitori će, u vrijeme zakupa, popola dijeliti profit sa "Agrokopom", a prema riječima Kovačevića, spremni su da čekaju sedam do osam godina do cjelokupnog povrata uloženih sredstava, odnosno tek nakon toliko vremena očekuju profit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije